Европеец на годината.

„Труд":

Кристалина Георгиева европеец на годината

Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е европеецът и еврокомисарят на годината в годишната класация на седмичника "Юръпиън войс", сочи предварителна информация на ВАЦ.
Читателите на вестника от групата на "Икономист" я избраха с гласуване по интернет. С Георгиева страната ни за втори път получава престижната награда. Преди 2 години тя бе присъдена на Меглена Кунева.
Редакторът на "Юръпиън войс" Тим Кинг каза: "Г-жа Георгиева стана европейски комисар почти случайно, но от февруари насам тя очевидно впечатли много хора. Гласуването на г-жа Георгиева подчертава, че ЕС е още сила на доброто в света и глобален играч, когато става дума за хуманитарна помощ".
Българката победи и в класацията за еврокомисар на годината, като спечели тази титла в конкуренция с колегите си Сийм Калас, Сесилия Малмстрьом и Вивиан Рединг.

 

АЕЦ „Белене":

"Стандарт":

Строим "Белене" с финландци и французи

Пробив за АЕЦ "Белене" постигнаха вчера в София българи и руснаци. След като ситуацията беше определена и от двете страни като задънена улица заради спора около твърдата цена на централата, премиерът Бойко Борисов и шефът на "Росатом" Сергей Кириенко намериха изход. Това е подписаният късно снощи меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ "Белене". В нея освен България влиза "Росатом", както и двамата нови инвеститори- френската "Алтран Технолъджис" и финландската "Фортум Корпорейшън". Така за ябълката на раздора - твърда цена на централата, ще се договорят самите инвеститори в проектната компания. Според руснаците тя не може да бъде над 6,298 млрд. евро.
Бойко Борисов не дойде на подписването, там беше енергийният министър Трайчо Трайков.


Фалшива диплома.

„Стандарт":

Наши и немски прокурори погват Калина Илиева

 Немски и български прокурори ще нищят скандала с фалшивата диплома на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева. Младата майка, която беше освободена от поста заради раждането на първото си дете, ще трябва да отговаря как се е сдобила с документа. Вероятно срещу нея ще бъде повдигнато обвинение за фалшифициране на документи.
Дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева е фалшива. Това пише в официалния отговор на Висшия институт по техника и икономика в Берлин до Министерството на земеделието и храните. От института посочват още, че дават случая на германската прокуратура. След получаването на писмото министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разговаря веднага с просветния шеф Сергей Игнатов, който е потвърдил, че и в образователното ведомство са получили отговора от берлинския институт. "Документите ще бъдат изпратени и в нашата прокуратура", заяви министър Найденов.


Скандали.

„Дума":

Левицата: ГЕРБ погази конституцията със закона за здравето

С огромен скандал около закона за здравето започна извънредното заседание на Народното събрание вчера. Левите депутати остро възразиха срещу вкарания нов доклад по закона. Този документ предлага фундаментални промени, които изобщо не са минали през комисия, коментира Мая Манолова. Според нея ГЕРБ прави опит да приеме закона само на едно четене.
Депутатите от БСП дори заплашиха управляващите с Конституционния съд. Цецка Цачева проверява близо два часа и половина дали внасянето на допълнителен доклад е противоконституционно, или не и накрая не откри нарушение на основния закон.
Голяма част от текстовете в допълнителния доклад засягат цените и обемите на медицинските услуги. Проектът предвижда цените и обемите на медицинските дейности да се правят занапред от Министерството на финансите, а не, както досега, от Агенцията за икономически анализи и прогнози към същото министерство. Припомняме, че агенцията бе закрита в средата на годината.

 


Поклонение.

„Стандарт":

Стотици плакаха за Андрей

Стотици разплакани очи и души изпратиха Андрей Баташов към последната му сцена. Народът се поклони навръх Андреевден пред изключителния актьор, който почина след полиорганна недостатъчност в понеделник сутрин. Опашката започна да се вие в градската градина малко след десет часа. Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Стефан Данаилов бяха сред първите, които се наредиха. Малко след тях бяха Аня Пенчева, Марта Вачкова, Стефка Костадинова, Пламен Константинов, Васил Найденов, Ивайло Манолов, Жорж Ганчев. Цялото НДСВ беше там. Съучениците на Баташов от руската гимназия, начело с Милен Велчев, бяха от първия до последния миг на площада. До белия затворен ковчег, както повелява протоколът на рицарите тамплиери, застанаха Теодора, майката на Андрей, и съпругата му Боряна. Приятели до късно посред нощ бяха избирали любимите хитове на Баташов, изпълнявани от Висоцки, Франк Синатра, Елвис Пресли, "Бийтълс", Георги Христов, Михаил Белчев.

 

Пренос на номера.

„Новинар":

От 1 декември безпроблемно пренасяне на номера

Комисията за регулиране на съобщенията определи датата 1 декември като край на проблемите с преноса на номера от един телефонен оператор към друг. Това стана след поредица от срещи на комисията заедно с представители на телекомуникационните компании, на които се реши, че е крайно време нелоялната конкуренция да спре. Имаше дори заплаха от санкции, наложени от Европейската комисия, ако процедурата по пренос на номера не е „изчистена".
До момента хиляди потребители са подали жалби за това, че имат затруднения при преноса на номер от един оператор към друг. От Комисията за регулиране на съобщенията предполагат, че забавянето е в резултат на нежеланието на някои оператори да загубят част от клиентите си.