Гаф. 

"24 Часа":

Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София 

 

Гаф с първото класиране за елитните гимназии в София побърка родители и седмокласници вчера. Неправилно се оказа изчислен балът в 4 училища.

Вместо математиката от външното оценяване да се утрои, тя е била взета един път

Така елитното Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет изведнъж се оказа на 28-о вместо на 4-о място. Погрешно балът за там бе изчислен на 256,500 вместо на реалните 419 точки.

Грешки има при изчисляване на бала и в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", както и за една паралелка в Националната природо-математическа гимназия и гимназията по архитектура, строителство и геодезия (бившия Строителен техникум).

Така, след като в 10 часа класирането беше качено на сайта на министерството на образованието, около час по-късно беше свалено, за да се поправя грешката. В 10,30 пък шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обяви пред медиите сбърканото класиране. После то пак бе качено, този път обаче без столичните училища. А в 14,30 медиите бяха свикани наново, за да се обясни какво се е случило.

 

Отчет. 

"Монитор":

Борисов пред ЕП: Най-големият ни успех е европерспективата пред Западните Балкани

 

Поставихме си 4 приоритета и постигнахме успех и напредък по всички. Най-големият ни успех е поставянето на европейската перспектива пред Западните Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си в Европарламента относно резултатите от БГ председателството на Съвета на ЕС.

 

 

Не може да има мир и просперитет на континента, без Европа да бъде обединена, посочи той и отново припомни, че сигурността на Европа минава през стабилността на Западните Балкани.

Нашите усилия дадоха резултат, каза Борисов. В тази връзка той изброи споразумението между Скопие и Атина за името, което по думите му било "историческо постижение", решението за започване на преговори с Македония и Албания за присъединяване към ЕС и не на последно място договора за добросъседство между България и Македония, с което сме отворили темата за Западните Балкани. "Ние сме прагматични. Работихме много за свързването на региона", коментира още Борисов. По думите му изграждането на коридорите 4,8,10, на жп линии и пристанища ще вдигнат просперитет и БВП на целите Западни Балкани.

 

Акциз. 

"Сега":

ГЕРБ вдига акциза на бездимните цигари в нарушение на закона

В средата на годината в нарушение на закона управляващите се канят да повишават налози. Депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" начело с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова внесоха тези дни промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат още от 1 октомври да се завиши акцизът за нагреваемите тютюневи изделия, т.нар. бездимни цигари.

Само преди година парламентът въведе акцизна ставка за този нов продукт, като го приравни с нарязания тютюн със ставка от 152 лева за килограм. Сега се предлага те да се облагат като класическите цигари - с твърда сума на 1000 къса и процент от продажната цена. По сметките на вносителите така акцизът ще достигне 3.54 лева за кутия.

Нагреваемите цигари се продават у нас от около година и се отличават от обикновените с това, че тютюнът в тях не гори, а само се нагрява от специални електронни устройства и се превръща в аерозол, което според производителя го прави по-малко вреден за здравето. В момента на пазара у нас има регистриран само един вид нагреваеми тютюневи изделия - устройството на "Филип Морис" IQOS и тютюневите стикове за него. По данни, цитирани от самата Менда Стоянова, пазарният му дял е 1.4%. В повечето европейски страни тези изделия се облагат, както досега у нас - като нарязания тютюн. Така България ще стане първата страна в ЕС, която евентуално ще третира нагреваемите цигари като обикновените. Общ европейски регламент няма. Заради ниския дял на тези изделия той може да бъде обсъждан евентуално през идната година.

Бързането с промените в закона веднага породи съмнения за лобизъм. Досега винаги е спазвано правилото налози да не се променят в течение на годината, тъй като това би затруднило фирмите и обикновените данъкоплатци да планират дейността и бюджетите си.

 

 

Закон. 

"Дума":

СЕМ не иска Закон за българския език

 

Не е необходимо приемането на отделен Закон за българския език - това е становището, което Съветът за електронни медии ще изпрати до Народното събрание. На вчерашното си заседание членовете на медийния регулатор обсъдиха проектозакона за българския език, внесен от групата на "Обединени патриоти". Председателят на СЕМ София Владимирова обобщи пред БНР, че Законът за радиото и телевизията дава гаранции за използването и опазването на българския език. "Категорична съм, че регулаторът не е отстъпвал от ангажимента си да следи, като в същото време е напълно наясно с динамично развиващата се медийна среда, и ние не можем да не си даваме сметка, че медиите се развиват. Езикът също. Той е жива структура и също се развива. Без съмнение двата обществени доставчика, БНТ и БНР, не отстъпват от ангажимента си да утвърждават българския език и да канят в своите предавания гости, които да съдействат за тази идея", твърди Владимирова.