Без изборен туризъм на евровота, реши парламентът, пише в."Дневник"

Право да избират евродепутати ще имат българските граждани, навършили 18 години, които са живели постоянно в страната най-малко през последните три месеца. Това решиха депутатите при обсъждането на второ четене на текстове от закона за избиране на представители на България в Европейския парламент. След прегласуване текста подкрепиха 111 депутати, 55 бяха против, 40 се въздържаха.

 

По този начин депутатите в крайна сметка приеха проектозакона, предложен от НДСВ още в миналото Народно събрание.

 

Депутатите от ДПС напуснаха пленарна зала при обсъждането на второ четене на текстове от законопроекта за избор на евродепутати. Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че текстът е дискриминационен както "спрямо хилядите български младежи, студенти в университети по цял свят, които разнасят славата на своята родина", така и "спрямо българите в съседна на страната ни държава", огромна част от които не са напуснали доброволно България, но са добри данъкоплатци.

 

 

"Учуден и изумен съм, че именно вие подкрепихте тази дискриминация, се обърна Местан към депутатите от НДСВ. С този акт лишихте български граждани от техни граждански права", заяви той. Като партия на участието ние ще напуснем парламента, защото не можем да бъдем участник в дискриминацията", заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС

 

В края на миналата седмица Народното събрание отдели почти цял работен ден на въпроса дали българите, живеещи в страни извън Европейския съюз, да имат право да участват в първите преки избори за 18 европейски депутати през май. Дебатите се съсредоточиха върху изселниците в Турция. По време на дебатите миналата седмица представителите на опозицията напуснаха пленарна зала точно преди гласуването, тъй като се очакваше депутатите от тройната коалция да отхвърлят принципа на отседналост.

 

 

В днешния си брой в. "Дневник", позовавайки се на източници от жълтата партия, информира, че НДСВ е на път да отстъпи от поетия пред коалиционния си партньор ДПС ангажимент и да не подкрепи искането до гласуването за евродепутати напролет да бъдат допуснати и изселниците в Турция. Проверка на "Дневник" показа, че и няколко от червените депутати са склонни да не се съобразят с решението на съвета на коалицията.

 

 

Парламентът отряза турците за евровота, съобщава в. „Монитор"

Парламентът оряза по-голямата част от турските гласове за предстоящите избори за български евродепутати. Това стана ясно вчера, когато народните избраници приеха предложението да се въведе принцип за отседналост в Закона за избиране на български представители в Европейския парламент. По този начин през пролетта пред урните ще могат да застанат само български граждани, които последните 3 месеца са пребивавали постоянно в България или друга държава-членка на ЕС.

Със 111 гласа "за", 55 "против" и 40 "въздържали се" народните представители ограничиха правото на глас за тези, които притежават български документи за самоличност, но живеят в Турция, която не е член на ЕС. Миналата седмица въвеждането на този принцип не можа да мине. Напротив, за да не бъде отхвърлен от управляващите, опозиционните парламентарни групи напуснаха демонстративно пленарната зала, след което заседанието бе прекратено, тъй като нямаше необходимият за гласуване кворум от 121 човека.Вчера обаче единството в тройната коалиция се изпари. Всички от 44 - те присъстващи народни избраници от НДСВ подкрепиха предложението. "Глас народен, глас божий. Надявам се партньорството между коалиционните партньори да не се крепи само на едно такова решение", коментира пред журналисти царистът Милен Велчев. Той добави, че от ПГ на НДСВ са решили всеки от жълтите да гласува по съвест.

От Коалиция за България ( КБ ) 3 - ма бяха "за", 23 - ма "против", а 40 се въздържаха. Червените редици пропукаха председателят на Народното събрание Георги Пирински и депутатите Николай Камов от Политическо движение "Социалдемократи" и Иглика Иванова от Партия български социалдемократи. Председателят на ПГ на КБ Михаил Миков бе категоричен, че дебатите са се водили в обострена обстановка на етническо противопоставяне и всичко това можело да доведе до нежелани последствия за европейска България. От ДПС обвиниха парламента в дискриминация, заканиха се да сезират Конституционния съд и напуснаха залата, след като обявиха, че няма да участват в приемането на този закон.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви от трибуната, че парламентарната група напуска пленарната зала в знак на протест. Гласуваният текст дискредитира български граждани, които не са напуснали доброволно България, а са били прокудени, каза Местан и изрази недоумение, че точно НДСВ са подкрепили принципа на отседналост.

Според Местан въведеното ограничение е конюнктурно, дискриминационно и неконституционно. ДПС възнамерява да сезира Конституционния съд (КС). Преди това с КС заплашваше и опозицията, която смяташе да го сезира, ако принципът на отседналост не мине.

Местан посочи, че според основния ни закон всеки български гражданин, стига да не е в затвор, има право да гласува.

Запитан дали ДПС може да излезе от тройната управляваща коалиция, Местан заяви: "Скоро ще получите отговор".

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отсъстваше от заседанието.

Принципът на отседналост предизвика голям спор в Народното събрание миналата седмица, когато БСП и ДПС не успяха да прокарат отпадането му, след като дясната опозиция, "Атака" и независими народни представители бойкотираха заседанието заедно с част от НДСВ.

Опозицията посрещна резултатите от вота по спорния текст с овации, бурни възгласи "браво" и "най-накрая успяхме".

Лидерът на ВМРО и съпредседател на ПГ на БНС Красимир Каракачанов поздрави парламента за взетото решение. След като хората на Ахмед Доган напуснаха пленарната зала, той коментира от парламентарната трибуна, че българското общество очаква "ДПС не само да излезе от парламента, но и властта, с която толкова много преяде".

 

Коалицията предаде ДПС за избирателите от Турция, коментира в."Сега"

Управляващата коалиция изненадващо се разцепи по ключовия въпрос в закона за избор на евродепутати. Вчера парламентът реши, че право да гласуват в изборите за европарламент ще имат българските граждани, които през последните три месеца са живели постоянно в България или друга държава-членка на ЕС. Това отрязва възможността във вота да участват българските изселници в Турция. В знак на протест ДПС напусна пленарна зала. На последните избори движението на Ахмед Доган получи от Турция 42 000 гласа.

 

След драматични дебати и процедурни спорове предложението за премахването на гласуването извън ЕС бе прието със 111 гласа "за", 55 "против" и 40 "въздържали се". Всички присъстващи от НДСВ, десницата, "Атака" и независимите депутати гласуваха "за". Трима депутати от "Коалиция за България" - шефът на НС Георги Пирински и социалдемократите Николай Камов и Иглика Иванова, също подкрепиха текста. Всички "въздържал се" са също от БСП.

Малко преди това само 4 гласа не достигнаха, за да се приеме предложението на десницата срокът на уседналост да е 6 месеца.

По същество изискването за уседналост от 3 месеца е предложение на НДСВ, тъй като проектът бе изработен и внесен в парламента по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Затова във вторник вечерта ПГ на НДСВ реши всеки да гласува по съвест. Вчера всички царски депутати, включително Николай Свинаров, Пламен Панайотов, Милен Велчев, Огнян Герджиков, бяха "за" ограничението.

Веднага след гласуването ПГ на ДПС напусна пленарната зала. "Ще сезираме Конституционния съд", закани се зам.-шефът на партията Лютви Местан. "Текстът е дискриминационен както спрямо хилядите български младежи, студенти в университети по цял свят, които разнасят славата на своята родина, така и спрямо българите в съседна на страната ни държава, огромна част от които не са напуснали доброволно България, но са добри данъкоплатци", каза той.

 

 

Снощи ДПС се събра на спешно заседание. След него бе разпространена декларация, в която твърди, че конституцията на страната е потъпкана. "Това е псевдопатриотизъм, стесняват се духовните граници на България", пише в документа.

"Абсурдно е депутатите от ДПС да имат претенции, защото те са съвносители на този текст", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. "НДСВ може би разсърди ДПС, но се върна към своите избиратели", каза пък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Това е първото българско гласуване от много време насам", заяви зам.-шефът на "Атака" Павел Шопов.

Повечето депутати от БСП излязоха нервни от пленарната зала, след като беше приет текстът. "Нашето гласуване беше доста ясно - срещу дискриминационната клауза, която беше въведена. Страхувам се, че някои партии в парламента в емоциите си надхвърлиха здравия разум и в крайна сметка това оттук насетне може да има определени последици за европейска България", коментира шефът на групата на червените Михаил Миков. Според говорителя на левите депутати Ангел Найденов законът ограничава правата на българските граждани, независимо къде се намират. По повод на тримата членове на "Коалиция за България", които гласуваха "за", Найденов каза: "Тяхната позиция не определя позицията на групата, а тя е категорично против." Миков и Найденов гласуваха с "въздържал се".

Ударът срещу ДПС поставя под съмнение съществуването на управляващата коалиция. "Надявам се до сериозни вълнения да не се стигне, защото коалицията я обединяват много по-важни неща. Коалицията не се държи само върху този въпрос", каза пък зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев. Той обясни, че всичките негови колеги са дали своя вот така както смятат, че повеляват избирателите. "Лидерът на партията Симеон Сакскобургготски знаеше, че гласуването ще е по съвест", каза още Велчев.

За да не влезе в сила този текст, или президентът трябва да наложи вето, или Конституционният съд да го обяви за противоречащ на основния закон. До късно снощи от президентството не казаха как ще постъпи Георги Първанов.

Парламентът отложи текста, който регламентира кой може да бъде избиран за евродепутат. Мотивът бе, че и там трябва да се въведе някакво изискване за уседналост. Според текста на вносителя, за да бъде избран български гражданин за евродепутат, той трябва да живее постоянно в България и да няма гражданство на държава извън ЕС.

Дебат предизвика текстът, според който изборите се провеждат по пропорционална избирателна система с национални изборни листи чрез преференциално гласуване. До решение не се стигна, тъй като се оказа, че няма кворум.

 

Коалицията се пропука, радва се и в. „Стандарт"

Невиждан скандал разтресе коалицията по време на дебатите по закона за евроизборите в парламента. НДСВ и част от червените забиха нож в гърба на партньорите си от ДПС и отрязаха турските изселници от вота. Жълти и социалисти удариха рамо на опозицията и приеха, че право на глас ще имат само тези, които са живели през последните 3 месеца в България или друга страна на ЕС. Текстът бе подкрепен от 111 депутати, против бяха 55, а 40 се въздържаха. 44 царисти и 3-ма червени гласуваха с опозицията. От левицата въздържалите се бяха 40. Шефът на НС Георги Пирински е сред червените, които подкрепиха текста в разрез с партийната повеля. Другите двама са Николай Камов и Иглика Иванова. Гласуването нарочно пропуснаха зам.-шефът на НС Любен Корнезов, Жени Живкова и Костадин Паскалев. Вотът вбеси ДПС и хората на Ахмед Доган напуснаха залата, разочаровани от партньорите си. Не можем да сме съучастник в лишаването на български граждани от конституционните им права, заяви зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Гласувахме, както очакват нашите избиратели, оправдаха се от НДСВ. Заместникът на партията Милен Велчев съобщи, че царят е бил наясно с позицията на своите депутати и с решението им да гласуват текста "по съвест". Надявам се, че няма да се стигне до сериозни последствия за коалицията, допълни Велчев. В парламента плъзнаха слухове, че скандалната ситуация била договорена между партньорите. НДСВ щели да извадят дивиденти пред избирателите, тъй като прогнозите сочат, че нямат шанс и за един евродепутат. ДПС пък ще могат да докажат, че вече имат достатъчно влияние в страната и не печелят успехи заради гласовете от Турция. БСП пък нищо не губи в нито един от случаите, коментираха левите. Според техни колеги обаче ситуацията е коренно различна и НДСВ дори предлагали да се създаде нова коалиция, без участието на ДПС.

Най-доволен от ситуацията беше Иван Костов. На среща с гръцкия президент Королос Папуляс Командира се похвали как парламентът е попречил на турските изселници да гласуват. Пред гръцкия държавен глава той изрази позицията на ДСБ, че не подкрепят Турция по пътя за членство в ЕС.

Шумна изневяра в тройния брак, пише и в. „24 часа"

Едно гласуване на НДСВ вчера накара коалиционния партньор ДПС да напусне с гняв пленарната зала на парламента.

Царистите единодушно подкрепиха опозицията по закона за избор на евродепутати и така се прие, че право на вот имат само български граждани, живели у нас 3 месеца преди изборния ден. Ден по-рано царската ПГ реши да гласува "по съвест".

Това означава, че турските изселници не могат да пуснат бюлетини.

Хората на Доган обявиха, че дават текста на КС.

Сложихте ни в черен списък на страни, в които гражданите се лишават от права, обвини Ремзи Осман. "Спечелихте тази битка, но загубихте изпита по демокрация", добави колегата му Лютви Местан.

И шефът на НС Георги Пирински гласува "за".

 

Разследват червен депутат за рушвети, коментира и в. „Стандарт"

Разследване за вземане на подкупи и служебни злоупотреби започна срещу депутата от Коалиция за България Тома Томов. Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на червения народен избраник вчера. "Подписах искането, за да може Томов да бъде разследван за деяния от престъпен характер в качеството му на районен прокурор на Оряхово", обясни обвинител №1. Той допълни, че има дела, свързани с митницата, върху които е оказван корупционен натиск. О.з. ген. Валери Стаменов като шеф на РДВР Враца е поискал имунитета на Томов още в края на 1998 г., когато той е бил районен прокурор на Оряхово. Според Стаменов арестуваният във вторник за 72 часа зам.-обвинител на Оряхово Димитър Викентиев е бил маша на Томов. Нинов е обвинен за искане и вземане на подкуп от обвиняеми. Името на Томов излезе след проверка в Районната прокуратура в Оряхово. Димитър Викентиев не е вършил престъпните действия сам, а в съучастие с Тома Томов и това налага проверката да продължи и по отношение на народния представител, добави Велчев. Нямам от какво да се притеснявам, макар че не знам в какво ме обвиняват, заяви депутатът. Той уточни, че ще прецени дали сам да поиска сваляне на имунитета си, когато се запознае с искането на прокуратурата. Това, което чувам по медиите, е абсурдно. Говори се за преписки отпреди 10 г. и ми се струва, меко казано, несериозно, коментира Томов. Според депутата от ромски произход става въпрос за политическа атака на етническа основа. След седмица ще мога да кажа повече, когато направя собствена проверка, добави той.

 

Ударили Тома Томов с разработка "Циганчето", разкрива в. „Монитор"

Депутатът от БСП Тома Томов е бил разработван от службите в операция, наречена "Циганчето". Това е станало докато е бил районен прокурор на Оряхово, съобщи той пред журналисти. Изявлението му дойде малко, след като стана ясно, че главният прокурор Борис Велчев е поискал свалянето на неговия имунитет, който го пази от наказателно преследване.

Както "Монитор" съобщи, искането е във връзка с подкупи, които Томов е взимал заедно с прокурора Димитър Нинов от Оряхово. Нинов бе арестуван преди два дни, а в къщата му ченгетата откриха 50 000 лв. кеш. Съдът го остави в ареста вчера. Той е обвинен за три случая на взимане на рушвети от 1998 г. срещу благоприятно решаване на дела. Спецслужбите разполагат със записи на телефонни разговори, в които се уговарят парите. Има дори такъв, на който се чува как той брои банкнотите на глас. Вероятно операция "Циганчето" е започнала именно в тази връзка, след като на слушания телефон на Нинов започнали твърде чести "закачания" на тогавашния му шеф Томов. Твърди се, че от записите личи, че и Томов е участвал в схемата "пари срещу решаване на дело".

Депутатът е бил разследван за извършени действия като районен прокурор на Оряхово преди да влезе в Народното събрание, съобщи главният прокурор Борис Велчев вчера. По думите му става въпрос за престъпления по служба, подозрения за взимане на подкуп и престъпления против правосъдието. Той обясни още, че името на Томов е излязло след прокурорската проверка в Оряхово, след която е "изгорял" и Нинов.

В хода на проверката установихме, че Нинов не е извършил сам тези престъпления, а в съучастие с Тома Томов, каза още Борис Велчев.

Междувременно обаче депутатът вдигна вой в парламента, че му искат имунитета на етническа основа. Освен това, според него, винаги го атакували преди избори ­ например снимали му къщата и други такива.

Този път дори от "Евророма" обаче изразиха несъгласие с твърдението на Томов, че искането на главния прокурор е на етническа основа.

"Както главният прокурор Борис Велчев е уточнил, става дума за действия с криминален и корупционен характер ­ взимане на подкупи и престъпления по служба от времето преди Томов да стане депутат от "Коалиция за България". Като депутат от "Коалиция за България", а не като единственият представител на ромския етнос са били всичките досегашни изяви на Тома Томов в парламента", се казва в декларация на циганската партия.

Имунитетът не бива да препятства правосъдието, бе категорична в кулоарите на парламента и червената депутатка Татяна Дончева. Според нея е нормално при данни за престъпление да се иска имунитетът на народен представител.

 

ЧЕЗ ще трябва да върне надвзетите пари за тока, предупреждава в."Сега"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нареди вчера на "ЧЕЗ-България" да върне на своите абонати надвзетите за януари суми и да коригира цените си. Това трябва да стане още със следващата сметка за февруари, която излиза към средата на март. Компенсацията за една средна сметка от 30 лева е около 8-10 стотинки в зависимост от това дали консумацията е била по-голяма през деня, или през нощта.

Както "Сега" първи писа, от 1 януари 2007 г. чешката компания, която обслужва София-град, София-област и Северна България, е закръглила цената на тока до третия знак след десетичната запетая. Така на практика през януари цената се оказа по-висока, отколкото определената от регулатора. Надписването е в рамките на 0.4 стотинки за 1 кВтч за дневния ток и по 0.7 ст. за нощния. При продажба на 10 млрд. кВтч годишно обаче компанията щеше да прибере от тази математическа "неточност" около 5 млн. лв.

От началото на тази година цената на тока бе разделена на две - за снабдяване и за разпределение. ДКЕВР е издала три еднотипни решения за E.ON, EVN и ЧЕЗ, като е посочила два варианта за цените - със и без ДДС. При втория закръглянето е направено в полза на компанията, но единствено от ЧЕЗ са решили да приложат този вариант, който ги устройва повече. С вчерашното си решение комисията на Константин Шушулов задължава енергофирмата да прилага цената с ДДС. За разпределение тя е 5 ст. за 1 кВтч, а за снабдяване - 9.6 ст. през деня и 4.3 ст. през нощта.

 

ТИХОМЪЛКОМ

Енергодружествата от групата на "ЧЕЗ-България" са прокарали в проекта си за нови общи условия за отношенията с абонатите желаното от всички ЕРП в България по-рядко отчитане на електромерите. Според досегашните правила електромерите трябва да се засичат веднъж месечно, а сметките да се плащат 20 дни след издаването им.

В проекта на ЧЕЗ, публикуван в пресата вчера, пише, че има и втори начин на отчитане - на периоди, по-дълги от 1 месец. В този случай клиентът плаща на база. Когато измерителният уред се засече, той доплаща или му връщат разликата. От текстовете обаче не става ясно колко дълъг може да е този период, нито кой решава това. Във всеки случай изрично е указано, че и при доплащане, и при връщане на пари страните не дължат лихва.

 

Тарашат бизнесмените, източили 7,5 млн., отбелязва в. „Монитор"

 

Цивилни полицаи броили и описвали машините и камионите на територията на "Родопа ­ Шумен", научи "Монитор" от очевидци. Подобни тараши са направени и в Перник, Ямбол и бургаското село Чубра.Според неофициални източници обект на проверката били фирмите "Родопа Мийт" и "Родопа Голд", собственост на софийския холдинг "Палмигруп", 99 процента от който са собственост на регистрираната в държавата Белиз "Бора инвестмънтс лимитед". Полицейското нашествие било във връзка с разкриване на източването на средства по програмата САПАРД.

Полицаите проверили 10-те камиона "Мерцедес", купени с пари по "Сапард", както и оборудването на "Родопа Мийт" и "Родопа Голд", придобито също със средства от САПАРД през 2003 година. Според източниците на "Монитор" в шуменската "Родопа" били инвестирани над 10 милиона лева, като половината от тях дошли по САПАРД. Фирмите от "Палмигруп" започнали да кандидатстват за пари по програмата веднага след нейния старт и имали около 10 проекта, но били одобрени само три. По справка в официалния сайт на министерството на земеделието и горите на 11 ноември 2003 година проект на "Родопа Мийт" е одобрен по програма САПАРД, като инвестицията е трябвало да бъде за "закупуване на оборудване за производството на нови продукти и съвременно пакетиране". На 24 септември 2003 година одобрение получава и проект на "Родопа Голд" ­ също за купуване на оборудване за месопреработвателно предприятие.

Собствеността на двете "Родопи" от "Палмигруп" е повече от любопитна. В Шумен фирмите се свързват с имената на пловдивските бизнесмени Марио и Петър Николови, въпреки че имената им не излизат директно около "Родопа Мийт", "Родопа Консерв" и "Родопа Голд". В Шумен за двамата Николови се зашумя повече през март 2002 година, когато те се водеха собственици на "Родопа" АД преди да тръгне производството в несъстоятелност на дружеството. Във вестникарските анали влезе случай от 25 март 2002, когато се стигна до физически стълкновения между протестиращи за заплатите си работници. Марио и Петър Николови предложили вместо пари да изплатят заплатите за ноември и декември 2001 година във вид на патешки крилца, общо на стойност 91 хиляди лева.

Гневът на работниците ескалира, когато в съботен ден братя Николови се опитали да изнесат оборудването на завода. Те по онова време се водеха и собственици на най-голямата ферма за гъски у нас "Чубра", която сега е сред замесените в далаверата със САПАРД. Шуменската "Родопа" е приватизирана през 1997 година от РМД, зад което стоят двамата братя. Акционер в "Родопа" Шумен, по времето, когато идват инвестициите в "малките" "Родопи" на холдинга "Палмигруп", е и фирмата "Еврометал", която е акционерно дружество между "Ладимекс Холдинг" и арестувания собственик на "Дюни" и "Стомана индъстри" Людмил Стойков.

Людмил Стойков е шеф на "Сдружение за Перник". По време на президентските избори през 2006 година сдружението подкрепи двойката Първанов ­ Марин за втори президентски мандат, а при визита на президента в града на металурзите лично Стойков прочете декларацията за подкрепа, а снимка в сайта на БСП е запечатала този миг.Пъзел от фирмиИмената на Марио и Петър Николови не излизат директно във фирмените регистри при справки за "Родопа Голд" и "Родопа Мийт". Двете фирми, както и третата ­ "Родопа Консерв", са 100 процента собственост на "Палмигруп". "Палмигруп" от своя страна е 99 процента собственост на "Бора инвестмнът лимитед" от Белиз сити. Имената на Николови излизат едва в "Елпин Трейд Интернешънъл", където двамата, според "Дакси", са акционери. "Елпин" и "Бора" са съдружници в пловдивското дружество "Ружие" АД. То обаче има и софийски адрес за кореспонденция на ул. "Драгалевска" бл. 17, 1 вход, в апартамент номер едно на първия етаж. На същия адрес се водят и фирмите от съцветието на "Палмигруп" ­ Родопите "Мийт", "Голд" и "Консерв". Като телефон за контакт е даден номерът 8621375. Любопитно е, че на този телефон за контакти по "Дакси" се води и ООД "Решение за регионално развитие", регистрирано по Търговския закон, с предмет на дейност консултации по управление и стопанска дейност. В дружеството фигурира името и ЕГН-то на депутата от ДПС в 30-ото и 40-ото Народно събрание Юнал Тасим Тасим. Като адрес за кореспонденция е посочен същият апартамент на "Драгалевска" бл. 17, където идват и писмата за "Родопите"и "Ружие". Според информационната система "Дакси", фирмата "Ружие" е регистрирана на 28 март 2001 г., с капитал от 142 000 лв. Три години по-късно, на 28 май 2004 г., капиталът на дружеството нараства на 40 142 000 лв. Адресът, даден за кореспонденция­ Драгалевска, бл.17 в София, е същият, на който се води дружеството "Решение за регионално развитие". Юнал Тасим Тасим ­ депутат от ДПС, е собственик на 52% от него. Собственици на "Ружие" са офшорката от Белиз "Бора Инвестмънтс Лимитид", с 85% участие, както и "Елпин Трейд Интернейшънъл", собственик на 14% от акциите. Последната държи 20% от птицекланица "Чубра" до 5 септември 2002.

56-годишният Иван Иванов от Ямбол е сред арестуваните четирима българи по аферата с източените милиони по програма САПАРД. Той е управител и ограничено отговорен собственик на "Птицекланица - Чубра" - Ямбол. Фирмата е с одобрен проект, чрез който е източила от САПАРД 1 466 916, 77 евро.

Производствената база на фирмата се намира в бургаското село Чубра в близост до Сунгурларе, в Ямбол е само съдебната регистрация на фирмата. Съпругата на Иван Иванов икономистът Мария Иванова е водила счетоводството на фирмата, нейният офис се помещава в апартамент в центъра на града, на първия етаж на ул. "Георги Дражев" 3. Това е и адресът, на който всички в Ямбол знаят, че се намира "Птицекланица Чубра", и където са се наемали работници.

"Птицекланица Чубра" е регистрирана на 30 октомври 2001 г. в Ямбол със седалище ул. "Бузлуджа" 2 . На този адрес се намира Военен клуб - Ямбол, където сега няма и помен от тази фирма. Напуснаха офиса преди няколко години, спомня си началникът на клуба Иван Кожев, който познава Иван Иванов като бивш авиатор, военен пенсионер от Авиобаза "Безмер". Официално фирмата "Птицекланица Чубра" не е била наемател във Военен клуб -Ямбол, макар и да е регистрирана на неговия адрес.През 2001 г. като наемател на стая номер 5 е била пловдивската фирма "Елпин Трейд Интернешънъл" АД, на която като шеф в Ямбол се е подвизавал същият Иван Иванов. Пловдивската фирма, която в момента е в несъстоятелност, участва в друго негово дружество "Палмигра" ЕООД, което е регистрирано на 13 август 2001 г. за отглеждане на домашни птици.

В офиса на фирмата отвори само служителка, която първо заяви, че това е счетоводна къща, после се отметна, че е частен дом. На помощ й се притече възрастна съседка, която заяви, че момичето е от два дни на работа и нищо не знае и нищо не може да каже.

Синът ми е невинен, коментира майката на Иван Иванов Дора Димитрова, която живее заедно с неговото семейство. Тя обясни, че кредитът бил отпуснат през 2002 г., когато той не работил в тази фирма. Полицията го очаквала на работното му място във вторник сутринта и го арестували. Вечерта около 17,45 той е доведен в ареста на Областна дирекция "Полиция" - Ямбол. Сутринта, когато жена му Мария отишла до ареста да му занесе дрехи и завела адвокат, разбрала, че съпругът й вече бил откаран в София, разказа още майката на Иван Иванов Дора.

По официални данни собствениците на "Птицекланица Чубра" са от Пловдив. Работници твърдят, че фермата е била собственост на бащата на Фатик Шабан, а сега роднини я отдавали под наем. Иван Иванов официално представлява фирмата от 28 юли 2003 г., а проектът по САПАРД е от ноември 2002 г., но през цялото това време той реално е бил свързан с нея.

 

Мозъците на аферата

 

Бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков са мозъците на аферата с пари от САПАРД, съобщи БГНЕС.

Третият задържан е Иван Иванов, управител на птицекланица "Чубра". Предполага се, че четвъртият е Петър Петров.

Според информационната система Дакси, Петров участва в управлението на Ружие и е собственик на 85% от Родопаинпекс, занимаваща се с отглеждане на домашни птици. Дружеството е регистрирано на 29 юли 2002 г., с капитал от 37 407 870 лв. Същият държи 50% от акциите на Месодобив и месопреработка Маноле.

Задържаните в Германия са от провинция Бавария. Става въпрос за 41-годишен собственик на фирма и негов 35-годишен служител, които са присвоили нелегално пари от европейски фондове при доставянето на машини за преработка на месо и колбаси за България. Немската прокуратура отказа да назове имената им.

 

Бюджет 2007 ще връща източените от САПАРД пари, разяснява в. „Дневник"

Държавата ще върне на Европейския съюз източените 7.5 млн. евро от програма САПАРД с пари от бюджет 2007, съобщи в сряда заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев. За най-крупната досега измама у нас с еврофондове с участието на фирми и граждани от България, Германия и Швейцария бе съобщено преди ден. Пейчев твърди, че до края на тази година държавата ще успее да възстанови средствата от фирмите нарушителки и бюджетът няма да бъде ощетен. Още през миналата година, по време на разследването министерството на земеделието е изискало от трима от нарушителите да възстановят средствата. В ход са и процедури по изземване на средства и от останалите компании, съобщи Пейчев.

При спецакцията, извършена едновременно в трите държави, бяха арестувани седем българи - шестима мъже и една жена. Сред тях е президентът на "Ладимекс холдинг" Людмил Стойков, собственик на курорта "Дюни" и акционер в "Стомана индъстри". От прокуратурата в сряда съобщиха, че името му фигурира във всички 6 сключени сделки. Пред "Дневник" адвокатът на Стойков Петър Божков каза, че клиентът му не е участвал в нито една от фирмите, посочени от обвинителите, и че не е подписвал никакви документи, свързани с разследването. По неофициална информация на разследващите един от другите арестувани е Марио Николов. Системата ДАКСИ го определя като свързано лице с Людмил Стойков чрез Антоанета Стойкова, с която имат общо участие в приватизационния фонд "Континентал". Фирмата на Николов "Елпин трейд инженеринг" притежава акции от "Родопа трейдинг", която пък е била собственик на половината от "Родопа" - Шумен, в момента в производство по несъстоятелност.

Според източници от НСБОП в престъпната мрежа са замесени и ямболската птицекланица "Чубра", както и шуменската месопреработвателна компания "Родопа мийт" ЕООД. Последната е собственост на "Палмигруп", която изцяло се държи от офшорната компания "Бора инвестмънтс лимитед" - Белиз сити. В сряда на телефоните на "Родопа мийт" отговаряше само секретарка.

Единствената арестувана жена - Лазарина Георгиева, е пусната от ареста с мярка за неотклонение парична гаранция заради напреднала бременност. Тя се разследва заради фалшиви договори на фирма "Чубра", чрез които са източени 1.5 млн. евро.

По случая ще бъде разпитан директорът на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Според съобщението на наблюдаващия прокурор по случая Андрей Андреев договорите, с които са източвани парите по САПАРД, са подписани от тогавашния изпълнителен директор на програмата за България.

 

Източените 7.5 милиона евро субсидии от САПАРД са по шест проекта, одобрени от фонд "Земеделие" в периода 2002 - 2004 г. Субсидиите са преведени на компаниите в края на 2005 г. "Рязко засилихме контрола и вече при всеки завършен проект изискваме оригинални документи за всяка внесена стока от европейски производител, преди да изплатим субсидиите", обясни още зам.-министър Пейчев.

 

Богаташи гърмят в "Патицагейт", е темата и за в."Стандарт"

Обръч от 11 фирми, регистрирани на един и същи адрес, са свързани с източването на 7,5 млн. евро по програмата САПАРД. Връзките между тях водят към туристическия бос Людмил Стойков, който бе задържан от антимафиотите във вторник вечерта. Той е един от седмината бизнесмени, разследвани от прокуратурата във връзка с аферата, която става известна с името "Патицагейт". Причината е, че повечето фирми, които са източвали европарите, са отглеждали патици.

Измамите са ставали с фалшиви фактури за доставка на старо оборудване по програма САПАРД. Европейските пари са изплащани в периода 2003-2005 г. по проекти за оборудване на колбасарски цехове, спечелени между 2002 и 2004 г., съобщиха от прокуратурата. Оборудването е идвало от Швейцария и Германия. Полицията в немския град Кемптен арестува 41-годишен собственик на фирма и нейния 35-годишен управител, съобщи агенция ДПА. Още двама са арестувани в Швейцария.

Българите внасяли амортизирани стари машини, които купували на безценица. После ги излъсквали и представяли пред чиновниците от европейската програма като нови. След това се изготвяли фалшиви фактури, в които цената на машините била значително завишена. Документите се осребрявали в разплащателните агенции на САПАРД. Според правилата на кандидатите се възстановява 50% от направената инвестиция.

Например, ако за една машина е представена фактура за 100 000 евро, по програмата се възстановяват 50 000. Но ако реално за нея са платени 10 000 евро, то чистата печалба е 40 000. Освен това родните измамници са местели едно и също оборудване в различни фабрики. Има основателни съмнения, че част от машините за преработка на месо са местени от Сунгурларе в Шумен, за да се покаже, че са купени с европарите, съобщиха разследващи. Така е възможно няколко пъти да се получат пари за едно и също оборудване.

Фирмата доставчик, която е бълвала фалшивите фактури, е "Еврофриго", съобщиха запознати с разследването. Тя е собственост на Емил Божинов Иванов. Той е партньор с Людмил Стойков в "Еврометал", в която туристическият бос държи 42%. Двете фирми са регистрирани на един и същи адрес - "Кракра Пернишки" 6 в Перник. На същия адрес се води и "Ладимекс - холдинг", където Стойков и Иванов са управители. "Еврофриго" е доставяла оборудване на "Палмигруп", която е собственик на три дружества - "Родопа голд", "Родопа мийт" и "Родопа консерв". 99% от "Палмигруп" е на офшорката от Белиз "Бора инвестмънтс лимитед". Адресът й е ул. "Димитър Хаджикоцев" 9 в столичния жк "Лозенец". На същия адрес се води и "Родопа Шумен 1884". Другият адрес на същата фирма е свинекомплекс "Маноле-3" в пловдивското село Маноле. Там ферма имаше и друг туристически бос - Георги Гергов, който я продаде преди 2-3 г. Маноле-3 никога не е била моя, заяви Гергов за "Стандарт".

В Маноле също е имало фабрика за угояване на патици. В пловдивското село е регистрирана още една фирма, свързана със Стойков. Това е "Палмифуд". 4% от нея са на "Елпин Трейъд интернешънъл", в която пък съдружник с 0,1% е перничанинът Марио Николов. Той е управлявал бившия приватизационен фонд "Континентал" заедно със съпругата на Людмил Стойков - Антоанета. Марио Николов е съдружник и в "Булруко" заедно с двама азиатци. Регистрацията й е на известната вече софийска улица "Димитър Хаджикоцев" 11, както и част от останалите фирми, замесени в схемата.

99% от "Елпин Трейъд интернешънъл" е на "Родопаимпекс", също с адресна регистрация в село Маноле. Управляващи са Кръстан Чечкин, Петър Петров и Байрие Рамадан Акиф. Последните двама са съдружници в "Месодобив и месопреработка" Маноле. Акиф е свързан и с офшорката от Белиз.

По време на далаверите с парите по САПАРД са източени и около 2,5 млн. евро ДДС чрез фалшивите фактури за доставки, твърдят запознати. Това е ставало чрез скандално известна счетоводителка Паулина Герова на столичната ул. "Димитър Хаджикоцев". През нейния офис са "изпрани" милиони лева ДДС през 2004-2005 г., съобщиха източници от ГДБОП.

 

 

Призовкар излови Сидеров на пресконференция, отбелязва в."Новинар"

"Правосъдната система е прогнила и порочна. Никой не ми връчва призовка, никой не ме уведомява, че срещу мене се води разследване!" Това обяви Волен Сидеров и закри нарочната пресконференция. В този момент стана призовкар и му връчи зрелищно призовка да се яви днес в 9 часа в Националната следствена служба (НСлС), за да му бъде повдигнато обвинение заради инцидента на магистрала "Тракия" на 7 април м. г. Документът беше даден на Сидеров от Красимир Георгиев от НСлС в присъствието на десетки журналисти. След размяна на остри реплики между призовкаря и Сидеров и неговия адвокат Марин Марковски лидерът на "Атака" прие призовката. Тя е подписана от следователя Емил Иванов, на когото Сидеров иска отвод.

Преди да бъде изненадан от призовкаря, Сидеров обясни, че е подал молба до НСлС с питане дали е следствен. На 6 февруари оттам му отговорили, че срещу него няма повдигнато обвинение. Имало обаче образувана прокурорска преписка и е образувано производство на 15 август 2006 г. за лъжесвидетелстване и укриване.

От август не могат да намерят Сидеров да му връчат призовката и когато той обяви, че не е редовно призован, изпращат призовкар да бъде осветен от прожекторите и да връчи призовката, коментира Марковски. Георгиев обаче обясни, че два пъти е опитвал да връчи призовката в НС чрез секретарките на ПГ на "Атака". Според закона призоваването може да бъде и чрез работодателя. Призовкарят показа заповед, подписана от главния секретар на парламента Огнян Аврамов, според която сътрудниците към парламентарните групи могат да получават и да връчват на депутатите призовки.

Сидеров обеща, че по никакъв начин няма да прикрива детайли по това разследване. Той съобщи, че се създава Интернет страница, където щяла да бъде публикувана цялата фактология по делото. Редакцията на "Новинар" разполага с копие от протокола за разпит на свидетел, в който на 8 април Волен Сидеров собственоръчно заявява, че на 7 април автомобилът е бил шофиран от Павел Чернев. Според протокола колата не е спирала и е продължила по магистралата към София. На 4 май обаче Сидеров пише и декларация, с която признава, че е изложил факти, които не отговарят на истината, и се отрича от написаното по-рано от него. Документите бяха предоставени на редакцията от червен депутат.

 

 

 

Обвиняват Сидеров за побоя на магистралата, пише по темата и „Монитор"

Обвинения за прикриване на лице, извършило престъпление и подбуждане към лъжесвидетелстване ще бъдат повдигнати на лидера на "Атака" Волен Сидеров днес. Причината е побоят на студент на магистрала "Тракия", който стана на 7 април 2006 г.

Сидеров получи призовка вчера след пресконференция, която даваше. Той обвини призовкаря, че изпълнява поръчка и търси медийна изява, но после подписа и каза, че ще се яви в следствието днес.

Връчването по този начин се е наложило, тъй като Сидеров бил викан веднъж, но не отишъл заради пресконференцията. В същото време доказателствата по случая са събрани и магистратите го чакат няколко дни, за да му повдигнат обвинение. Това е възможно, тъй като Сидеров е без имунитет от края на юни 2006 г. Той бе свален именно заради този побоя по искане на главния прокурор Борис Велчев.

Разследването по случая започна след екшъна на магистралата, при който шофьорът на Сидеров преби студента Явор Доков, а самият лидер на "Атака" стреля с пистолет. След това вината за случилото се пое близкият му тогава депутат Павел Чернев. Впоследствие обаче той разкри, че това не е вярно и че лидерът му го е накарал да лъже.

 

Летни ремонти затварят София, е водещото заглавие за „Труд"

Бум от ремонти ще затвори София от края на март до началото на септември.

Масовото възстановяване на пътните артерии е част от програмата на общината. "Ще работим като миналата година, но офанзивата ни ще е планова и се надяваме да няма блокада в града", каза вчера пред "Труд" зам.-кметът на София Велизар Стоилов. Над 30 обекта ще бъдат основно ремонтирани.

В три района на София - североизточен, северозападен и южен, започва масово кърпене на дупки. Във всеки от тях ще работи фирма, спечелила конкурс.

А за Великден столицата ще бъде окъпана.

 

Израелци купиха магазина на "Рамстор" , пише в. „Дневник"

Търговската верига за бързооборотни стоки "Рамстор", която е собственост на турската компания "Мигрос", е продала магазина си на столичния булевард "Ал. Стамболийски" на "Он България" - дружество с израелски собственици. Новината беше съобщена от турската компания в информация до Истанбулската фондова борса и беше потвърдена както от офиса на "Рамстор" в България, така и от "Он България". Цената на сделката е 8.5 млн. евро. "Рамстор" обмисля възможността да освободи и другите си два магазина в столицата, в които е под наем, с цел по-голяма продуктивност на дейността си в България.

От офиса на "Рамстор" не пожелаха да посочат други детайли около сделката. Единият от собствениците на купувача "Он България" Ори Нив обяви в сряда пред "Дневник", че още не знае какво ще прави с обекта. Аз съм купил терена и нямам интерес към магазина, заяви Нив. По думите му е възможно да развие нов проект на придобития от него терен.

Запознати със сделката обявиха, че има вероятност "Он България" да е в ролята на посредник и след това да продаде магазина на друга верига. Допреди около месец германската компания "Кауфланд" преговаряше с турските собственици да купи от тях този обект. В сряда от "Кауфланд" не пожелаха да коментират новосъздалата се ситуация. Самият Ори Нив отрече да участва в сделката като посредник и каза, че има инвестиционни намерения към придобивката.

Турската верига търси купувач на магазина си от средата на миналата година. Представители на пазара на недвижими имоти още тогава обявиха, че веригата иска да излезе и от магазините, в които е под наем.

"Мигрос" стъпи на българския пазар през 2001 г., след като вече беше започнала дейността си в в Русия, Казахстан и Азербайджан. През 2005 г. веригата стигна и до пазара в Македония чрез "Рамстор България". През първите девет месеца на миналата година компанията има оборот в България и Македония общо 12.6 млн. евро. Общият оборот на компанията за деветте месеца е 1.7 млрд. евро. Според информацията от в сряда "Рамстор България" генерира по-малко от 1% от оборота на "Мигрос".

Според фирмения регистър ДАКСИ "Он България" е регистрирана през 2005 г. Компанията е собственост на израелския гражданин Ори Нив и на регистрираната на Вирджинските острови "Фарао лимитид", които имат по 50%. Нив е и управляващ на "Он България" заедно с израелеца Майкъл Катц. Катц има общ бизнес със собственика на "Литос ко" Иво Колушев, който инвестира в мащабни проекти за недвижими имоти у нас. Ори Нив беше съдружник и в "Ърбан 3000" - компанията, която беше инвеститор в жилищния квартал "София гардънс".



Собственикът на "Рамстор" "Мигрос" (Migros) е част от турския "Коч холдинг". Американската верига "Уолмарт" наскоро обяви, че търси партньор за навлизането си на пазара в Русия. Според запознати източници най-подходящи кандидати са турската верига "Рамстор", както и руските търговски компании "Лента" и "Х5 Ритейл груп" (X5 Retail Group). В края на миналата година турският холдинг пък официално опроверга информацията на турските медии, че е продал "Мигрос" на американската търговска верига "Уолмарт" за 3 млрд. долара.

 

БСП остана сама срещу "Екуест" и Гайтански, пише в. „Дневник"

Няколко политически групи в Столичния общински съвет преосмислиха позицията си за развалянето на концесионните договори за чистенето и така предложението на БСП за развалянето им вероятно няма да мине. Това показа вотът в сряда, в общинската стопанска комисия, при който представителите на "Демократи за София", коалицията около "Гергьовден" и НДСВ се обявиха против предсрочното прекратяване на договорите.

Преди седмица техните членове подкрепиха предложението на БСП в бюджетната комисия. СДС и ССД са против от самото начало, а съветниците от ДСБ не гласуват единно. При това положение докладът на левицата няма да получи необходимите 31 гласа в общинския съвет.

На въпрос от Пламен Илиев ("Демократи за София") към вносителите на доклада дали той има връзка с финализирането на сделката за продажбата на концесионерите на инвестиционния фонд "Екуест", Росен Малинов от БСП обяви, че категорично няма такава връзка. В червената партия въобще не знаели за водените преговори. Преди седмица управляващият съдружник във фонда Георги Крумов обяви, че сделката няма да бъде сключена, преди общината да даде ясен знак, че иска да работи с "Екуест". Той каза, че ще изчака един месец и после ще се откаже от сделката. Тя трябваше да бъде финализирана днес, ако не се беше появило предложението за разваляне на договорите. Крумов дори отиде при премиера Сергей Станишев, за да му се оплаче от намерението на общинарите да прекратят концесията, когато той я купува.

Съветниците от БСП обявиха в сряда, че твърдението на Румен Гайтански, че София ще се зарине с боклук, ако концесията бъде прекратена, са спекулации. Според тях, ако започне процедурата по разтрогването на договорите, концесионерите са длъжни да продължат да чистят до окончателното им прекратяване. През това време общината щяла да избере нови фирми чрез обществена поръчка.

Тази теза предизвика смях у съветниците от другите групи. Пламен Илиев напомни, че концесионерите осъдиха общината за фактурирани, но неплатени 8 млн. лв. и заради обжалването сега София дължи и големи лихви. При предсрочно прекратяване на договорите вероятно ще платим 50-60 млн. лв. неустойки, смята Илиев.



Концесионерът "Софийска вода" е с нов изпълнителен директор, съобщиха от компанията. Грег Ендемано ще смени досегашния директор Кевин Старлинг. Причината е, че мандатът на Старлинг изтече и той ще заеме нова позиция във компанията собственик "Юнайтед ютилитис", уточниха от "Софийска вода". Ендемано ще представи днес стратегията си за управление на концесионера.