Предстоящите преговори за закупуване на изтребители F-16 за българската армия е сред актуалните теми на вестниците в сряда.

"България ще получи възможно най-добра цена за новите изтребители F-16, заяви американският посланик у нас Ерик Рубин на конференция на тема "Политиките на България в евроатлантическата реалност".
"Като погледнете целия пакет ще разберете, че ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Уверявам ви, че България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО и по този начин ще стане неин стратегически партньор", заяви Рубин.
Той каза още, че САЩ и България имат добро партньорство помежду си и ако някога то е било само по отношение на сигурността и отбраната, то днес те са многостранни. "Думата взаимозависимост е ключов фактор в оформянето на отношенията между България и САЩ. Ние трябва да продължим да защитаваме, това което сме постигнали, но и да гарантираме че това ще продължи и в бъдеще.
Аз вярвам в бъдещите отношения между САЩ и България, които датират от 150 години", добави посланикът." - в. "Труд".

"Радвам се, че най-после България показа, че има амбицията да се прости с отдавна остарели и несъюзнически отбранителни системи каквито са МиГ-29, обяви в интервю за БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.
Плевнелиев участва в конференцията "Политиките на България в евроатлантическата реалност", в която взеха участие бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман Ван Ромпой, експремиерът и настоящ конституционен съдия Филип Димитров, а също така посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.
"Имаме МиГ-29 вече 30 години. При военен конфликт тези машини ще бъдат разпознати от нашите партньори като вражеска техника, а не като съюзническа. Освен, че МиГ-29 е остарял и несъвместим, ние наливаме пари в една бездънна каца. Дотук България е вложила над 600 млн. лева в поддържането на една стара и неспособна комуникационна техника", заяви Плевнелиев и добави, че преди две години Албания е закупила 3D радари за 30 млн. долара.
Според него причината България да не го прави 20 години, най-вероятно се дължи на факта, че не иска да се прости със зависимостта от Москва.
"Заради липсата на решителни действия да се подменят МиГ-овете ние ставаме все по-малко конкурентноспособни. Като наливаме в тази каца без дъно, ние пречим на новата 5G мрежа да навлезе у нас. Губим възможността да имаме добър интернет и най-важната перспектива да бъдем конкурентноспособни", смята Плевнелиев.
Попитан за мястото на България в ЕС, той каза, че доста години страната ни се е лутала и на това се дължи нейното изоставане в сравнение с държавите от Вишеградската четворка, които избраха своя път на развитие 7 години преди нас. Според Плевнелиев обаче днешните цифри, съпоставени с 1997 г. показват подема на България.
"Откакто сме започнали своя път в ЕС и НАТО през 1997 г. към днешна дата ние сме 5 пъти по-богати, имаме 5 пъти повече пари за здравеопазване, 4 пъти повече пари за образование, 7 пъти повече пари за пенсии. Брутният национален продукт на България през 1997 е бил 20 млрд. долара, днес е 60 млрд., което е три пъти повече. Брутният национален продукт на човек през 1997 е бил 1300 долара, днес той е 8500 долара", добави още той..." - в. "Сега".

Отзвукът от посещението на папа Франциск също е сред тематичните акценти.

"Мисля че тридневното посещение на папата е добра реклама на България по света. Призивите му за мир той ги прави от всяко кътче на света и най-вече отношението към децата и хората. Мисля, че беше добро посещение. Това заяви пред журналистите на летище "София" премиерът Бойко Борисов, след като изпрати главата на Римокатолическата църква. След тридневна визита у нас, папа Франциск отпътува за Северна Македония. "Искам да благодаря на стотиците служители на МВР, Спешна помощ и местните власти и най-вече да се извиним на тези, които не харесват папата и сме им причинили неудобство с тежкия трафик. Така че голямо благодаря на всички, които взеха участие", допълни премиерът. Запитан кое е посланието, което отправи папа Франциск при визитата си в България, Борисов отговори: "Най-силното послание е мирът. Години наред и аз, когато съм говорил пред вас, съм казвал, че опасението ми за този размирен регион - Балканите, е мирът. Доста неща каза папата, но в негово лице имаме един голям приятел на България. Още повече, че когато сме си само ние тук българите, да знаем, че атентатът срещу папата е приписан на България. Съжалявам, че толкова много изстрада Сергей Антонов за тази световна конспирация. И когато 3 дни папата се разхожда из България и отправяше своите послания, мисля, че това са добри резултати". Премиерът коментира и апела на папа Франциск за повече съчувствие към мигрантите. "Винаги много ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните и сме длъжни да им даваме помощ и икономическите мигранти - тези, които нелегално искат да влязат в страната и нарушават закони. Нашата история е такава, че така сме бягали и ние и така са ни приютявали и нас. Папата навсякъде е казвал и аз съм на същото мнение - ние сме против тези, които нарушават закона и искат да стигнат там, където не ги желаят. Затова и ние стриктно пазим нашата граница", заяви Борисов и допълни, че папата е опитал от киселото мляко, което му беше подарено." - в. "Стандарт".

"Habemus papam ("Имаме папа") - така кардинал-протодяконът възвестява от централната ложа на Ватиканската базилика "Свети Петър" избора на нов папа. После избраникът произнася благословията си "Към града и към света" (Urbi et orbi). В трите дни от посещението на папа Франциск в България слушахме тази благословия - смислено, отговорно и откровено говорене на лидер с мисия. Видяхме знаците на внимание към всеки детайл, който носи посланията на разума, смирението и почитта. В трите дни от посещението на папа Франциск в България разбрахме за пореден път, че в сегашния си състав Светият синод е схоластичен орган, страхливо подчинен някому и по тази причина неспособен да се движи напред. За поредното избухване на пловдивския владика Николай по-добре да не говорим. За хладното негостоприемство на патриарх Неофит при посрещането на папа Франциск в синодалната палата, както и за срамната неадекватност на клира в трите дни на посещението му имало обяснение - Източно-западната схизма (разкола между православието и католицизма) от 1054 г. Ти да видиш! Как да повярва човек на тази хилядолетна праволинейност, ревниво унаследена от синодалните старци, след като само преди няколко години вкупом се оказаха актьори в атеистичния театър на (уж бившата) Държавна сигурност? Но дори този позор не ги извади от транса на усърдието, с което въртят кадилниците си всеки път, когато светската власт ги повика за компания. Кога за последен път чухте от български митрополит, че "Църквата е нашето семейство, ние сме братя, а нашият закон е любовта", както каза Франциск? Кога го видяхте да дава от вярата си на 240 деца с толкова бащинско търпение въпреки старческата си немощ? Или да спре при тийнейджъри, скандиращи името му, за да ги насърчи да бъдат шумни, защото така им прилича. Но и да ги поучи да мълчат в сърцата си, за да се чуват молитвите им. Кога православни свещеници отидоха в лагер за мигранти, защото "пътят им е изпълнен с болка, но винаги остава надеждата"? В замяна на това се нагледахме на позорни етюди, в които попове ръсиха за здраве национализма, ксенофобията и путинофилството, защото ги припознаха като убежище за самоубийствената си ретроградност. Кога влязоха православните отци в болниците? Кого прегърнаха? На кого помогнаха да оживее или да си отиде с по-малко болка и страх? Какво още видяхме през двата дни на папското пътуване в България ли? Видяхме вицепрезидента Илияна Йотова в доста по-обран реверанс от този, в който падна пред руския патриарх преди година. Видяхме и министър-председателя ни да чака кацането на папския самолет с лековата развеселеност и ръце в джобовете като човек, комуто ненадейно е провървяло да се озове там. А после го видяхме да скучае под дъжда по време на молитвата за мир в заключителното събитие от посещението на папа Франциск. Какво се случи в тези три дни по Гергьовден ли? Имахме папа. Амин!" - се казва в коментар на Спас Спасов за в. "Дневник".

Всекидневниците следят и съдебните процедури срещу бизнесмена Миню Стайков.

"Специализираният наказателен съд постанови постоянен арест за собственика на "Винпром - Карнобат" Миню Стайков по обвинение за участие в престъпно съдружение за неправомерно усвояване на средства по две европейски програми. Най-тежката мярка за неотклонение беше поставена непосредствено след като изтече 8-месечният максимален срок за задържането му по първото му обвинение - за ръководство на организирана престъпна група за данъчни престъпления и незаконно производство и разпространение на цигари. Стайков чу съдебното определение в инвалидна количка. То може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран съд, съобщи БНР. Адвокатите на бизнесмена Миню Стайков обвиниха прокуратурата, че иска на всяка цена той да бъде държан под стража." - в. "Стандарт".

"Специализираният съд остави в ареста бизнесмена Миню Стайков по последното, трето обвинение, което прокуратурата му повдигна - за злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове. Разследването се води срещу 8 души, свързани с "Винпром Карнобат", които са обвинени за злоупотреби с еврофондове, а сред тях е и Стайков. Решението на специализирания съд не е окончателно и може да бъде обжалвано. Той е в ареста от 8 месеца по други обвинения - за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. По закон трябваше да бъде освободен, тъй като изтича максималният срок за задържането под стража. С новото обвинение обаче арестът беше удължен. Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. Преди дни адвокатите на Стайков поискаха отвод на прокурор Ангел Кънев, който ръководи първите две дела срещу него - за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол и за данъчни и документни престъпления. Защитата на бизнесмена твърди, че Кънев е заинтересован от изхода на процеса, тъй като преди години е купувал земи от фирма, свързана основния конкурент на Стайков в алкохолния бизнес - "Винпром Пещера". От прокуратурата публикуваха официално съобщение, в което посочват в детайли, че няма основание да се иска отвод. "Ръководството на прокуратурата изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях", се казва още в официалното съобщение. Апелативният специализиран съд вече се произнесе и отхвърли искането за отвод." - в. "Дневник".

"Прокурори са заявили на бизнесмена Миню Стайков, че колегата им Ангел Кънев, който наблюдава делото срещу собственика на "Винпром Карнобат" е бил близък с негов конкурент. Това съобщи самият Кънев, който подчерта, че тази информация е подвеждаща. Преди дни със същия аргумент Миню Стайков и адвокатите му Кънев да се отведе то делата на алкохолния бос. "Много искам да разбера кои са тези колеги, за да ги попитам откъде разполагат с тази невярна информация", отсече Кънев. Той отговори и по други обвинения, отправени му от Миню Стайков, - че купувал земи от същия конкурент от алкохолния бранш. "Не познавам визирания човек. Земите, които съм купувал, са земеделски и става въпрос за 5,6 дка. Това се е случило, когато съм бил младши прокурор в Софийската районна прокуратура. Всичко е декларирано пред Инспектората към Висшия съдебен съвет", обясни Кънев. И посочи, че поисканите му отводи били заради намерени книжа в къщата на Стайков в София, с които управител на фирма искал алкохолният бос да му отпусне фиктивен банков кредит от 1 млн. лв., за да се заобиколи данъчното законодателство." - в. "24 часа".