Смяна.

"Сега":

Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на Българския енергиен холдинг, съобщиха от БЕХ. Подробности за мотивите му не се съобщават, но най-вероятната причина за това е серията от критики, отправени от работодателските организации, свързани с работата на електрическата компания и търговете за ток.

Партии.

"24 часа":

Фирми ще даряват партиите с неограничени суми

Безплатни офиси от държавата и свобода да набират дарители, след като субсидията им стане само 1 лв. на глас. Пада ограничението за финансирането им от юридически лица, както и таванът от 10 хил. лв. на година за физически.

Това е последното предложение на ГЕРБ. То бе обявено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща с ДПС днес. Тя изненадващо се състояла рано сутринта, а тази вечер изтече последният срок за внасяне на предложения между двете четения на закона. Утре промените трябва да минат в комисията по бюджет и финанси, а в петък парламентът окончателно да ги гласува. БСП безуспешно поиска удължаване на срока с една седмица.

Оставяме на нашата позиция за 1 лев, но това е наистина ниска субсидия, затова трябва да се направят промени за отворено финансиране, заяви Стоянова.

Сделка.

"Дума":

Радев иска гаранции от правителството за сделката за F-16

Президентът Румен Радев призова правителството да гарантира, че няма да има намаляване на заявените бойни способности на самолетите F-16 след евентуално предоговаряне на цената на сделката със САЩ. Държавният глава настоя също да бъде гарантирано, че българските данъкоплатци няма да дават парите си на халос. Радев очаква конкретни параметри на направеното предложение от САЩ за доставка на изтребителите. Това стана ясно от думите му пред журналисти в Ново село, където бе президентът бе гост на Националното тактическо учение "Ответен удар 2019".

Знаете, че правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане, офсет и индустриално сътрудничество, високи бойни способности, коментира Румен Радев. Той отново подчерта, че често се пропуска или не се разбира докрай, че не самият самолет е най-важен, а съдържанието на цялостната оферта. Тя включва както самолета, така и неговото оборудване, въоръжение, наземното оборудване и обучението на личния състав.

Забавяне.

"Сега":

10 000 преписки за български произход се бавят

Държавната агенция за българите в чужбина не успява да обработи навреме всички преписки за удостоверяване на български произход. От началото на годината до средата на юни ДАБЧ е издала около 6000 удостоверения за български произход, но близо 10 000 преписки се бавят, съобщи агенция Фокус, цитирайки информация от заседанието на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. Според и.д. председателя на агенцията Димитър Владимиров забавянето в работата на агенцията се дължи на малкото персонал, многото функции, които агенцията изпълнява и законовите неясноти около получаването на документ за български произход.

В момента в ДАБЧ работят 25 души, които не успяват да се справят и с издаването на удостоверенията, и с основната си функция - работа с организациите на българите зад граница, която се превърна във вторична, счита Владимиров. Според него няма и достатъчно ясни критерии за доказване на български произход и това допълнително затруднява работата и създава рискове. Бившият шеф на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема около издаването на удостоверенията. Тази дейност е вменена на ДАБЧ със законови промени през 2010 г.

Глоба.

"Монитор":

До 12 бона глоба за музика след 23 ч.

До 12 хиляди лева ще максималната санкция за силен шум след 23 часа. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за защита от шума в околната среда. Законопроектът е внесен от Министерския съвет и бе приет на първо гласуване на 12 юли 2018 г.

Текстовете забраняват озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа. За същия период се забранява излъчването и на шум при строителство. Изключение ще правят религиозните храмове, железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системите за оповестяване на населението при бедствия.