Номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е водеща тема за вестниците в четвъртък.

„Смяната на кандидата на България за ръководител на водещата световна организация за поддържане на мира предизвика истинска политическа война в София. Правителството реши кандидатът за генерален секретар да е Кристалина Георгиева, а не Ирина Бокова.
Зам.-председателят на Европейската комисия прие номинацията с думите, че това за нея е огромна чест и напълно осъзнава "колко отговорна е тази позиция". Бързо последваха одобрителни реакции на нейни колеги в Еврокомисията, както и от Европарламента и Източна Европа. Като следваща стъпка Георгиева възнамерява да представи кандидатурата и визията си за ролята на генералния секретар на ООН на страните от организацията, се допълва в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК.
Тя излиза в неплатен отпуск за 1 месец, а ресорът ѝ се поема от Гюнтер Йотингер.
Тя ще бъде изслушана следващата седмица в Ню Йорк от Съвета за сигурност, съобщи пред български журналисти в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.
Той отбеляза, че като отговорен за отношенията с ООН в комисията по външни работи на Европейския парламент (ЕП) получава сигнали, че Георгиева има далеч по-големи шансове от досегашния кандидат Ирина Бокова.
"Трябва да е ясно на всички от решението на Министерския съвет, че България няма двама кандидати за ООН, България застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева. Няма гаранция за абсолютно никого, че ще бъде следващият генерален секретар. Бяхме достатъчно толерантни, правителството направи огромни усилия за представянето на Ирина Бокова", коментира Ковачев...
"Ройтерс" припомни, че почти една трета от страните членки на ООН, предвождани от Колумбия, както и неправителствени организации са настоявали отдавна за първата жена генерален секретар. "Номинирането на имащата висока репутация Георгиева може да съживи избледняващите им надежди, казват дипломати", допълва агенцията...” – в. „Дневник”

„10 държави са декларирали подкрепата си за Кристалина Георгиева като кандидат на България за генерален секрепар на ООН само няколко часа след като кабинетът я номинира официално. Това научи "Стандарт" от дипломатически източници.
Писма, приветстващи решението на България и деклариращи подкрепа вече са пристигнали в София от Унгария, Латвия и Хърватска. Днес се чакат официални декларации в подкрепа на Георгиева от Румъния, Полша, Албания, Армения. Още преди две седмици стана ясно, че пълна подкрепа на Кристалина Георгиева дава Германия.
Според запознати Великобритания също стои зад българката. Очаква се подкрепата и на САЩ.
За мен е огромна чест, заяви във видеообръщение вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, три часа след като кабинетът "Борисов" я номинира, оттегляйки подкрепата на България за досегашната претендентка Ирина Бокова.
Като следваща стъпка заместник-председател Георгиева възнамерява да представи кандидатурата и визията си за ролята на Генералния секретар на ООН на страните членки на организацията, съобщиха от екипа на Георгиева...
В понеделник ще е изслушването на българката. А в сряда - 5 октомври, ще е следващото гласуване в 15-членния Съвет за сигурност. То ще се проведе в Ню Йорк. Тогава петте постоянни страни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, ще покажат кои кандидати подкрепят и на кои налагат вето, с което ги отстраняват от надпреварата.
"Заради негласните нагласи е хубаво кандидатът да е жена и да е от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", мотивира решението за Георгиева премиерът Бойко Борисов...
"Георгиева се включва в състезанието в последната минута, но е най-добрият шанс като кандидат на Източна Европа и като жена да надделее над сегашния фаворит – бившия португалски премиер Антониу Гутериш, според източници от ООН и от различни правителства", написа базираното в Брюксел онлайн издание "Политико". Пред него Георгиева заяви, че би била избрана за генерален секретар на ООН, защото "аз всъщност гледам на целия свят комплексно. Аз имам способността да виждам как нещата се свърват"...
Веднага след решението на кабинета "Борисов" Кристалина Георгиева започна ударно кампанията си. Профилите й във Фейсбук и Туитър, които досега бяха ориентирани към дейността й като вицепрезидент на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси", вече са с нови снимки и текстове, свързани с кандидатурата й за генерален секретар на ООН. На акаунта й в Туитър водеща е новината на Ройтерс за нейното номиниране от българското правителство...
Изцяло подкрепям решението на българското правителство да номинира Кристалина Георгиева за най-високия пост в ООН, тя е чудесен кандидат. Това написа в профила си в "Туитър" латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс веднага след разпространяването на новината от София. Страната му бе спомената този месец заедно с Унгария и Хърватия като част от група държави от Централна Европа, готови да подкрепят евентуална кандидатура на Георгиева...
Унгарецът от ЕНП Йозеф Сайер заяви, че изборът на българското правителство е добър. „Госпожа Георгиева беше много активна, както в региона на Източна Европа, така и в целия ЕС. Тя получава много подкрепа за работата си през този мандат. Скоро ще има и официална позиция на групата ни, но ние искаме да я видим на този пост в ООН", заяви Йозеф Сайер.
Германският евродепутат от групата на социалистите Йо Лайнен допълни, че България и цяла Европа могат да се гордеят с Георгиева. От сърце й пожелавам да стане генерален секретар на над 7 милиарда души на тази планета, каза Лайнен.
Представителят на германските либерали Александър Граф Ламбсдорф изрази увереност в добрите шансове на Кристалина Георгиева. "Крайно време е да се преодолее блокажа в процедурата с номинациите в Ню Йорк и Кристалина Георгиева може да се окаже точния кандидат за това...
Досегашният кандидат на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова няма намерение да се оттегля от състезанието, въпреки че официалната номинация на България вече е Кристалина Георгиева. Това стана ясно от пост в Туитър на самата Бокова.
Втори ден Бокова не разговаря с официалните власти в София. „Благодарна съм на всички Вас, които ме подкрепяте и съм напълно отдадена на това да продължа състезанието за следващ генерален секретар", се казва в туитър профил на Бокова.
Външният министър Даниел Митов даде да се разбере, че сега топката е в ръцете на шефката на ЮНЕСКО...
Той уточни, че няма процедура за оттегляне на номинациите. Кандидатурата на България за генерален секретар на ООН е Кристалина Георгиева, България има един кандидат, ако се окаже, че има още един българин кандидат, това е решение на Ирина Бокова, обяви още външният министър...
Ако имаше индикации, че Бокова има сериозни шансове, никога нямаше да предприемем подобна стъпка, коментира той. Нашият анализ и консултациите с външни министри и представители на държави, които имат място и значение в системата на ООН, показват, че шансовете на българския кандидат са силно намалени, обясни Митов. Чух едва ли не, че съм бил говорил с външните министри на страни членки на Съвета за сигурност и съм им бил казвал как едната ще бъде сменена с другата - който твърди такова нещо или е заблуден и няма никаква информация, или е лъжец, заяви още той.
Митов уточни, че е има прецеденти за смята на кандидатите.
Той припомни, че когато хърватското правителство е оттеглило подкрепата си за Весна Пусич, тя е оттеглила кандидатурата си. Подобен прецедент – една държава с двама кандидати, има още от 1991 г., когато Норвегия има двама кандидати – тогавашният премиер Гру Харлем Брундланд и тогавашният външен министър Торвалд Столтенберг...” – в. „Стандарт”.

 „Ирина Бокова изпрати коментар за решението за издигането на Кристалина Георгиева специално за "24 часа" и "Ню йорк таймс". Ето какво казва Бокова: Коментарът ми е, че все още съм в състезанието. Аз съм в него от февруари, имаше пет кръга от предварителни гласувания, най-важната фаза идва следващия месец и не виждам сериозна причина да се оттегля на този етап. Чувствам отговорност към тези, които ме подкрепят. Мисля,че това е достатъчно ясно.” – в. „24 часа”.

 "Обмисляме вот на недоверие за външната политика", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че соцпартията ще търси подкрепа от другите парламентарни групи и ще консултира с тях мотивите за вота. Според нея са се събрали достатъчно аргументи на тема външна политика. Ако ПГ на БСП не постигне съгласие с останалите парламентарни групи, няма как да внесе искането, тъй като за това са необходими 48 гласа, а социалистите разполагат с 38 депутати.
"Достатъчно теми се събраха, които ние в последния месец постоянно повдигаме. Става въпрос за бежанците и кризата, за средствата, които са отпуснати за изграждане или допълване на съществуващите лагери. Решението общините да правят гета, позицията срещу Русия, санкциите", допълни тя. Нинова призна, че капката, която преляла чашата на търпението на левите, е решението за падмяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за генсек на ООН.
Заради подмяната на българската кандидатура за ООН АБВ поиска оставката на външния министър Даниел Митов. "Знам, че в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало. Това е смешно и жалко. Оттук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и на наша кандидатура за какъвто и да било пост", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него отговорността на Бойко Борисов за това е изключително висока, тъй като ходът на правителството показвал, че България няма суверенна дипломация, а прави всичко, което й поискат отвън. Освен това се издигала тежка барикада между управляващи и опозиция, а разделителната линия между народа щяла да си проличи и на президентските избори. От думите му се разбра, че депутатите на АБВ ще подкрепят вота на недоверие срещу правителството заради провал във външната политика...” – в. „Сега”.

„И Далай лама да бяхме номинирали, БСП щяха да кажат, че г-жа Бокова има най-големи шансове.” - министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти.
Той коментира реакцията на левицата на решението на правителството да замени Ирина Бокова като български кандидат за генерален секретар на ООН с Кристалина Георгиева. "Съвсем нормално е в предизборната кампания да се искат оставки за щяло и нещяло. Ясно е, че преди избори опозиционното им говорене ще става все по-остро, но ние имаме много рационални аргументи без никаква емоция", каза той по повод исканията на АБВ и БСП съответно на за оставката му и за вот на недоверие към правителството.” – в. „Дневник”.

„Георгиева заявява пред Politico, че тя трябва да бъде избрана за генерален секретар на ООН, защото има най-подходящите качества и опит. „Хората са гневни навсякъде. Днес кризите се припокриват. Дори младите, образовани, богати хората в градовете са гневни“, обяснява Георгиева. И веднага заявява, че ще бъде по-добра от водача в досегашните неофициални гласувания Антонио Гутерeш в ръководенето на 48-хилядния персонал на ООН, защото е „безмилостна“.
Според Politico, позовавайки се на запознати с нейните планове, Георгиева си поставила две условия за влизане в състезанието – няколко източноевропейски страни да я подкрепят като общ кандидат на региона и никоя от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да не се опитва да блокира кандидатурата й. Ако бъде избрана, Георгиева би била първият генерален секретар в историята на ООН, който говори руски език, но първо трябва да преодолее руския скептицизъм, породен от това, че е лидер на организация, налагаща санкции на Русия заради Украйна, напомня Politico.” – в. „Труд”.

 "Това което мога да кажа за Кристалина от цялата ѝ международна кариера, от работата която върши сега в Комисията, че тя е един много работлив човек, който отлично познава, почти на пръсти, международната обстановка. Тя е много уважавана, работи честно и прозрачно - това което мога да ви кажа че тя е сред моите любими еврокомисари."
Това заяви председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол в коментар на номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, цитиран от пресцентъра на ЕНП.
"Безспорна нейна силна страна е че тя може да води преговори на международно ниво", смята Дол и припомня опита на Георгиева в сферата на хуманитарната политика, когато бе европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи. Председателят на ЕНП посочва, че през последните години тя отговаря за бюджета на Европа, като я определя като "изключително компетентна на длъжността която заема". "Убеден съм че в бъдеще, на едно ново поприще тя ще е изключително полезна", казва още Жозеф Дол.” – в. „Дневник”.

Темата за плащанията по спрения проект АЕЦ „Белене” също е широко отразена.

„Парламентът прие на второ четене Законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания ЕАД" (НЕК).
С приемането на законопроектът на практика НЕК ще получи безвъзмездна финансова помощ от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерство на енергетиката, за изплащане на задълженията си по арбитражното дело за АЕЦ „Белене". Национална електрическа компания" ЕАД няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Условията за предоставяне на помощта ще се определят от Министерския съвет и въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и „Национална електрическа компания" ЕАД, одобрено от Министерския съвет.
Помощта следва да се предостави само след положително решение от Европейската комисия въз основа на уведомление, направено по реда на чл. 108, ал. 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Администратор на помощта ще бъде министърът на енергетиката, който е длъжен да предостави на министъра на финансите необходимата информация за изпращане на уведомлението до Европейската комисия по реда на Закона за държавните помощи и при отчитане на стратегическия характер на обектите, дейностите и критичната инфраструктура, свързани с „Национална електрическа компания" ЕАД.
По време на дебати се чуха различни аргументи „за" и „против" законопроекта. От БСП обвиниха управляващите, че ако решението бъде прието, това на практика ще бъде издаването на „празен чек", защото сумата на финансовата помощ не е точно фиксирана, предава БНТ. Мартин Димитров от РБ призова народните представите детайлно да се запознаят с арбитражното решение, въз основа на което за НЕК възникват задълженията, а според ГЕРБ с предоставянето на помощ се дава възможност на Министерски съвет и на министъра на енергетиката да преговарят и да уточнят детайлите по това как ще получат оборудването от „Атомстройекспорт".” – в. „Стандарт”.

„Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от „White and Сase“, в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между „НЕК“ ЕАД и „Атомстройекспорт“ във връзка с проекта „Белене“, напомниха от правителствената пресслужба...
„White and Case“ e международното адвокатско дружество, което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд. Ето какво гласят основните констатации на адвокатите за решението на международния арбитраж:
НЕК трябва да заплати суми, които хроизтичат от нейните договорни задължения (т.е. тя трябва да заплати за изпълнена работа или поръчано оборудване съгласно договора), но не повече. НЕК не е нарушила своите задължения за добросъвестност или полагане на максимални усилия.
Всъщност на НЕК е призната отговорност за нейните договорни задължения, но не е призната отговорност за прекратяването на проекта.
Това са точните суми и лихви, които НЕК дължи:
Искове 1, 2, 3 & 6 (частично) без дължимите на НЕК суми – € 539,904,401
Митнически такси – RUB 221,274,794
Разходи – USD 11,943,108
Лихви: € 43,634 на ден като договорна лихва и санкции (върху основна сума в размер на € 96,582,143) от 2 май 2015 г. и:
Искове 1, 2, 3 & 6 – € 442,487,958 – Българска законна
Иск 3 – RUB 221,274,794 – Българска законна
Искове 1, 2 – € 834,300 – Едномесечен Euribor +4%
Изводите на кантората за възможностите оттук нататък са следните:
След произнасяне на арбитражни решения към МТК те се считат за окончателни и задължителни. Те не могат да се обжалват подобно на съдебните решения.
Накратко обаче три неща могат да бъдат направени по отношение на решението:
Коригиране или тълкуване на решението съгласно Правилника на МТК Обжалване на решението в Швейцария
Възражение против принудително изпълнение на решението...” – в. „Труд”.

Зачестилите предположения за кандидатпрезидентската номинация на ГЕРБ също са сред актуалните теми.

„Фандъкова и Дончев са отличниците, но за да не се оголват местната и изпълнителната власт, Борисов може да се довери на Цачева или на Младенов Сигурен е кандидатът ни за вицепрезидент - депутатът вицеадмирал Пламен Манушев. Но за президент имаме повече от една достойна номинация. Това казват пред “24 часа” от ГЕРБ 3 дни преди Борисов да обяви в неделя кандидата.
Сред лидерите, без да броим самия премиер и шефа на парламентарната група Цветанов, са трима членове на националното ръководство. Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев са отличниците, станало ясно на Изпълнителна комисия на партията в понеделник. Столичният кмет категорично отказва да участва в битката. Цачева, която преди два месеца посочиха като номинация на ГЕРБ, остава водеща. Макар и на патерици, тя ще изнесе кампанията - това вече прави Борисов по парламентарните избори през 2009 г.
В партията продължават да искат самият лидер да излезе на изборите, а също - заместникът му Цветанов... Ако има нещо като желязна лейди и войник на ГЕРБ, това е Цецка Цачева. Макар и дама, плевенчанката е изграден началник, който не се притеснява да вкарва ред не само сред управляващи и опозиция, но и да прави забележка на премиера Борисов, ако се отклони от правилника на парламента. Цачева излъчваше самочувствието на председател дори когато на председателския стол бе Михаил Миков. Това самочувствие го има и в присъствието на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов. Всъщност, ако Цачева бъде избрана за президент, за позицията ѝ в парламента ГЕРБ може да извади веднага двама - лидера на парламентарната група Цветан Цветанов, за когото Бойко Борисов имаше планове в началото на първия си управленски мандат, или досегашния зам.-шеф на Народното събрание Димитър Главчев...” – в. „24 часа”.

„Не коментирам тази тема". Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на "Дневник" дали председателят на парламента Цецка Цачева ще е кандидатът за президент на ГЕРБ и отказа да обсъжда темата. Номинацията на управляващата партия трябва да бъде обявена официално на 2 октомври на събитие в НДК - това е две дни преди крайния срок за регистрация на кандидатите в ЦИК.
Името на Цачева и преди беше сред обсъжданите от ГЕРБ възможни кандидати. Източници от партията разказваха, че тя е била и сред петте имена, тествани чрез социологическо проучване в началото на лятото (другите са били кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Бургас Димитър Николов, зам.председателя на партията Цветан Цветанов и вицепремиера Томислав Дончев), но след това ГЕРБ отложиха решението си първо за септември, е после с още месец.
Сайтът "Терминал 3" съобщи, че Цецка Цачева всъщност е най-вероятният кандидат на управляващата партия, като се позова на два независими, но неназовани източника. Депутати от ГЕРБ, които "Дневник" потърси днес следобяд казаха, че не знаят дали Цачева ще бъде номинирана. Още няма решение кой ще е кандидатът на ГЕРБ, заяви пък източник, близък до Борисов.
Самата Цачева, която е с контузен крак и не ходи на работа не вдигаше мобилния си телефон... Последните седмици като най-желан кандидат в ГЕРБ говореха за Йорданка Фандъкова, но тя е отказала няколко пъти. Борисов е водил разговори по темата и с бившия външен министър и настоящ специален пратеник на ООН Николай Младенов. В кулоарите на парламента се цитираше дори името на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.
Според източници на "Дневник" на среща с Изпълнителната комисия на ГЕРБ в началото на тази седмица са отпаднали по естествен начин други обсъждани кандидати. Най-вероятно в кандидат-президентската двойка с Цачева ще е адмирал Пламен Манушев, който доскоро командваше Военноморските сили, а сега е депутат от ГЕРБ.” – в. „Дневник”.