Дебат. 

"Труд":

Цачева и Радев единни: Санкциите срещу Русия трябва да отпаднат

Кандидатът на БСП обяви, че бъдещият държавен глава трябва да е дипломат, че на ястреби вече сме се нагледали

Ще настоявам българската дипломация да бъде достатъчно активна в изработването на обща позиция на европейските институции за отмяна на санкциите, увери Цачева

Двамата най-сериозни конкуренти за президентския пост Цецка Цачева и Румен Радев премериха сили в първия си телевизионен дебат. Той бе наречен "Майка срещу генерал" от водещия на Би Ти Ви Антон Хекимян.

Пръв в студиото се появи ген. Румен Радев, който пристигна с двама представители на екипа си. На път към сградата той демонстрира увереност, не се стъписа от агитката, която очакваше опонента му с цветя и предизборни лозунги.

 

Санкции.

"Монитор":

Борисов: България би подкрепила санкции срещу Русия заради Сирия

 

България би подкрепила санкции срещу Русия за Сирия, ако това би върнало всички на масата на преговорите. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди срещата на европейските лидери в Брюксел. В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия", заяви Борисов. Очаква се по време на срещата лидерите на страните членки да разгледат "всички възможности, включително допълнителни санкции срещу поддръжниците на режима в Сирия, каквато е и Русия.

"Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай", добави Борисов. Той обясни, че санкциите вредят на "бизнеса, икономиката, селското стопанство - на всичко".

 

ВСС. 

"24 Часа":

ВСС не махна "лицето" си, Панов му забил нож в гърба

Висшият съдебен съвет (ВСС) не махна представляващия си Димитър Узунов въпреки поисканата му оставка. "За" остраняването му гласуваха 8 съдебни кадровици. Против бяха други 15, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния административен съд Георги Колев. В началото на месеца петима членове на ВСС и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настояха Узунов да хвърли оставка като представляващ. Причината - на 30 септември т.г. по свое усмотрение посочил кои съдебни кадровици да идат на среща с европейските обвинители, които проверяват българската прокуратура. След като получи доверието на повечето от колегите си, Узунов възкликна към Панов: "Можехте да ме питате за писмото на Министерството на правосъдието във връзка със срещата с европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете ножа в гърба, дълбоко и болезнено".

 

 

Бюджетът. 

"Сега":

Кабинетът е прекроил близо 1300 пъти бюджет 2015

 

През 2015 г. държавният бюджет е претърпял умопомрачителен брой корекции - 1274. Разместването на приходи и разходи е било не само ежедневно, но и масово - засяга цели 36 ведомства. Тези числа означават, че вторият кабинет на Бойко Борисов продължава утвърдилата се в България порочна практика министри да преправят годишния финансов план на държавата, който се гласува от Народното събрание и има статут на закон. Нещо повече - сегашното правителство поставя нови печални рекорди.

Стряскащата статистика е от одит на Сметната палата, който обхваща изпълнението на бюджета през миналата година. От събраните данни излиза, че през 2015 г. правителството е прекроявало сметките на хазната горе-долу по 3-4 пъти дневно, а ако извадим празничните и почивните дни - още по-често. На практика със стотици свои решения "на парче" правителството на Борисов е "пренаписало" бюджета, като е направило промени в разходите за близо 1 млрд. лева (над 960 млн. лева). По принцип е нормално да има някакви промени в течение на годината, налагащи отпускане на допълнителни пари или пък спестяване на харчове, но 1300 корекции вече говорят за лоша финансова дисциплина.

 

"Мини Бобов дол".

"Дума":

Комисии в НС ще нищят картела на горивата и "Мини Бобов дол"

 

 

Две нови разследващи комисии гласува НС вчера. Те бяха предложени от ГЕРБ, РБ и ПФ. В сряда социалистите събраха 80 подписа от депутати от БСП, АБВ, ДПС, "Атака", Народен съюз, ПФ и независими депутати. Въпреки че социалистите първи поискаха анкетна комисия за картела при горивата, мнозинството отхвърли проекторешението и прие свое. Втората комисия ще нищи обстоятелствата около концесията на "Мини Бобов дол". Тя беше предложена от ГЕРБ.

"Темата за цената на горивата е една от най-чувствителните в обществото. Основни потърпевши от наличието на картел в този сектор са икономиката и обикновените хора", заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той припомни, че КЗК е признала наличието на картел. "Проблемът за държавата е сериозен, защото акцизите у нас са почти 3 пъти по-ниски, отколкото в Холандия. При положение, че крайната цена на горивата в страната е около средната за Европа, стотици милиони левове не влизат в хазната, а в касите на продавачите на горива. Скандално е, че Министeрството на финансите не се интересува от този грабеж", подчерта проф. Румен Гечев. Таско Ерменков изрази удовлетворение, че НС най-после е намерило тема, която отговаря на нуждите на обществото.