Цени. 

"Сега":

Цените на тока, водата, метрото и трамвая тръгват нагоре от 1 май

 
За българите се очертава жежко лято - и в прекия, и в преносния смисъл, защото цените на най-важните услуги се устремяват нагоре. Въпреки острата обществена съпротива билетът за столичния градски транспорт поскъпва с цели 60% и от 1 юни возенето на метро, трамвай, бус и тролей в София ще струва 1.60 лева. Талонът с десет билета вече ще струва 12 лв. вместо досегашните 8 лева. Едновременно с това глобата за нередовен пътник се повишава от 20 на 40 лв., а актът - от 100 на 200 лв.

Нови тарифи се задават и за клиентите на ЧЕЗ - т.е. за цяла Западна България. Компанията иска 20% по-високи цени на тока от 1 юли. И другите електродоставчици - ЕВН и "Енерго-Про", обявиха, че ще настояват за увеличение. Те обаче са по-скромни и предлагат около 3% нагоре.


Гласуване. 
 
"Монитор":
 
Задължителният вот мина в правната комисия, ДПС го атакува в КС
 
Задължителното гласуване бе одобрено на второ четене от правната комисия в НС като поправка в Изборния кодекс. При това текстът мина с пълно единодушие - 11 гласа „за”, без „против” и „въздържали се”. То обаче няма да бъде съпроводено със санкции, каквито бяха предварителните предложения, а със стимули, които предстои да се определят. Идеите към момента са за разиграване на томбола и за 5% отстъпка от данъците.

В гласуването отказаха да участват депутатите от ДПС. Хамид Хамид от Движението обаче обяви, че партията започва събиране на подписи за атакуване на задължителния вот в Конституционния съд. По думите му освен, че противоречи на основния закон на страната, задължителното гласуване е диктаторски и недемократичен способ.

Реално електронното гласуване засега няма да се въвежда, решиха още депутатите от правната комисия. Предстои с по-нататъшните текстове да се уточни дали на парламентарните избори през 2018 година ще се проведе експериментално такова.

 
 
КТБ.
 
"Дума":
 
Разсекретяват доклада за КТБ

Разсекретяват доклада на одиторската фирма "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ. Това стана възможно с приетите от депутатите на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС депутатите Делян Пеевски, Петър Чобанов и Йордан Цонев. 

Временните синдици трябва да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност. В момента той се намира в секретната секция на парламента. 
Измененията бяха продиктувани от обществения интерес за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ. Разсекретяването обаче няма да е пълно. Ако един договор за международно разследване е подписан от временния синдик, той няма да стане публичен като предмет, срокове и т.н, но ако е подписан от постоянния синдик, би станал публичен, гласят промените.
Другите текстове в Закона за банковата несъстоятелност се отнасят до осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката. Предвижда се обявяване на всички списъци, съставени от синдика. Според измененията синдикът ще трябва да изпраща на фонда всеки месец отчет за дейността си, а не ежеседмично, както беше досега. Достъп до пълната информация и доклада с оценки на отделните активи обаче ще имат само синдикът и фондът.

 
 
Трагедия. 
 
"Труд":
 
13-годишната Александра удушена заради герданите, почернената майка иска смърт за убиеца
 
„Мотивът за зверството е грабеж на златните накити на жертвата, които не са открити”, каза окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Александра имала два златни гердана - по-тънък и по-дебел, както и пръстен, разказаха близките й. Тя е умъртвена малко след като изчезнала - на 22 март, в бившия ресторант „Ловен дом”. Трупът бе открит там от две момчета на 12 април. Той е престоял в запустялата сграда насред града 22 дни, макар роднини на Александра да се кълняха, че го търсили там. Полицаите не проверили нито веднъж „Ловен дом”, призна шефът на варненското МВР Даниел Пашов. Той оправда пропуска със свидетел, който посочил, че Александра се качила в сребриста кола. Близките й подозирали, че е отвлечена за булка в друг град, затова издирвачите ходили до Добрич, Бургас и Шумен.
 
 
Инцидент. 
 
"24 Часа":
 
Техническа неизправност или силен вятър съборили крана в София 
 
 

"Около 18,20 часа се чу страшен трясък и кранът се срина върху бензиностанцията", разказа пред "24 часа" очевидец на инцидента.

Той предположи, че съоръжението вероаятно не е било застопорено добре. Част от крана е паднала върху покрива на бензиностанцията, а по-тънката му част - върху строящия се басейн, видя репортер на "24 часа".

Тримата пострадали са две жени и един мъж, който е кранистът. Той е в шок.

По-късно кметът на район "Лозенец" Дреков обясни, че най-вероятно причината за инцидента е технически проблем на крана.

На мястото има три пожарни коли, огнеборци и патрулки.