Вот.

"Дума":

БСП внесе жалба в ЦИК срещу Бойко Борисов

"Внесохме жалба в ЦИК срещу несъвместимост на функциите на Бойко Борисов като министър-председател, а от две седмици и като изпълняващ функциите и на председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и съпътстващите ги коалиции. Това е в категорично противоречие на Закона за администрацията". Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на "БСП за България" Георги Свиленски пред медиите при внасянето на жалбата в ЦИК. Той призова ЦИК да спазва закона и да загърби партийните си пристрастия. "В закона ясно е записано- какви функции не може да изпълнява министър- председателят", подчерта той.

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков обясни, че е видно от съобщение, публикувано на официалната страница на ГЕРБ, че Бойко Борисов оглавява Председателския предизборен щаб. "Законът за администрацията, чл 19, ал 7, т. 5 е пределно ясен - министър-председателят не може да заема никакви ръководни длъжности в предизборен щаб. Борисов е в явна несъвместимост и нарушение на закона", коментира той.

Конфликт.

"Сега":

Турският посланик обяви думите си за изопачени

Турският посланик Хасан Улусой обяви изказването си за необходимостта от изучаване на турски език на церемонията по откриване на завод в Кърджали за изопачени, съобщи агенция "Фокус", цитирайки позиция на турското посолство у нас. Думите на Улусой по-рано през деня доведоха до остра позиция на различни политически фигури и официално поискано обяснение от страна на българското министерство на външните работи. Според Улусой обаче изказванията, в които се твърди, че "Турският посланик е поискал задължително изучаване на турски език в България", са изопачени, а последвалата реакция - разочароваща.

"Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество", изтъкват от посолството.

Предложение.

"24 часа":

Гражданската отговорност за нарушители рецидивисти може да надхвърли 2000 лева

Гражданската отговорност за рецидивистите на пътя може да надхвърли и 2000 лева с въвеждането на системата Бонус - Малус. Новото ръководство на Комисията за финансов надзор преработва и скалата, и правилата за застраховката. Предвижда се да бъде по-скъпа за системните нарушители и по-евтина за изрядните шофьори, предаде bTV.

От комисията са категорични, че новите правила ще влязат в сила от следващата година, макар че в края на миналата бяха оттеглени след сериозно обществено недоволство. Тогава се предвиждаше нарушенията да вървят с автомобила, шофьора и собственика на колата. Сега обаче автомобилът категорично няма да наследява греховете на старите собственици.

Машинно гласуване.

"Сега":

ЦИК инспектира склада с машините за гласуване

Представители на Централната избирателна комисия са инспектирали днес склада, в който са доставени устройствата за машинно гласуване на европейските избори, съобщи агенция "Фокус". ЦИК е проверила броя на доставените устройства, както и начина им на съхранение и охрана. Машинното гласуване на евровота ще става в 3000 секции, определени от ЦИК на случаен принцип. Доставени са 10% резервни машини при евентуални проблеми. Машините не се закупуват за постоянно, а ще се ползват под наем за този вот и за предстоящите през есента местни избори. Експерти от БАН и Софийския университет ще сертифицират и одитират машините и инсталирания софтуер.