„24 часа

Унищожават отпадъци от тютюн, за да не правят контрабандни цигари

Столичните компостиращи инсталации за зелени и хранителни отпадъци вече преработват отпадъчния тютюн на заводите в Благоевград и Плевен. Досега той бил заравян в депа, но имало нерегламентирани опити да се изравя, за да се правят цигари от него. Това съобщи шефът на Столичното предприятие за третиране на отпадъци Николай Савов.

. „Труд”

Връщаме мигранти, ЕС да плаща

Европейският съюз да осигури връщането на мигрантите, които нямат право на бежански статут, по родните им места. Няколко държави, сред които и България, се обединяват около тази идея - да се създаде правна рамка така че транспортирането на икономическите мигранти да бъде финансирано от ЕС. Един от инициаторите е датският външен министър Кристиан Йенсен. Той разговаря с българския си колега Даниел Митов на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, при което е получил подкрепата на България. Митов обясни тогава пред “Труд”, че не става въпрос за репатриране на бежанци от страни като Сирия и Ирак, а само за тези, които нямат право на убежище в Европа. „Стандарт”

Европол ни следи екскурзиите

България подкрепи приемането на Директивата за пътническите резервационни данни и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма и тежката престъпност. Това стана на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4 декември в Брюксел, в което участва вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Пътническите данни включват информация като имена, дати на пътуване, маршрути, места за сядане, багаж, данни за контакт и начин на плащане.

„Монитор”        

Шофьори затвориха магистрали и пътища из цяла България 

Затворена за движение е автомагистрала "Тракия" в посока София, от изхода на Бургас, съобщи „Фокус“. Полицейски патрули спират преминаването на коли от Бургас за София малко преди края на града на последното кръгово кръстовище, заради протестното шествие на бургазлии срещу поскъпването цената на винетките. Служителите на КАТ заявиха, че пътят ще бъде затворен за движение за неопределен период от време. Единствено автобусите на градския транспорт се пропускат от органите на реда и имат право на преминават. Движението се пренасочена към пътя за кв. "Горно Езерово".