14 тунела от трансевропейската и републиканската пътна мрежа се нуждаят от основен ремонт. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщават от институцията.

Нуждаещите се от основен ремонт тунели от трансевропейската пътна мрежа са 6, а от републиканската - 8. Става ясно, че при някои от тунелите ремонт се налага само в едната тръба, а при други и в двете.

Проверката е извършена във връзка с тежкия инцидент е тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус".

Припомняме, че на 5 февруари жена загина, след като осветително тяло падна върху колата, в която тя пътувала. Инцидентът доведе до намесата на прокуратурата и уволнения в Агенция "Пътна инфраструктура".

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"
Обновена

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"

Осветително тяло е паднало върху автомобил

От държавното обвинение уточняват, че проверката е установила броя на тунелите в страната, които се нуждаят от ремонт. След намесата на прокуратурата е преструктуриран бюджетът за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Проверката на прокуратурата целеше да се установи състоянието на тунелите в страната, които са част от републиканската пътна инфраструктура.

Обвиниха шеф от АПИ за трагедията в тунела „Ечемишка”

Обвиниха шеф от АПИ за трагедията в тунела „Ечемишка”

Георги Златев е с мярка "Подписка"

Нуждаещите се от основен ремонт тунели от трансевропейската пътна мрежа са:

  • тунел "Витиня" при км 32+230 на АМ "Хемус" - лява тръба;
  • тунел "Топли дол" при км 39+562 на АМ "Хемус" - две тръби;
  • тунел "Ечемишка" при км 41+922 на АМ "Хемус" - лява тръба;
  • тунел "Правешки ханове" при км 54+686 на АМ "Хемус" - две тръби;
  • тунел "Траянови врата" при км 53+297 на АМ "Тракия" - две тръби;
  • тунел "Големо Бучино" при км 14+680 на АМ "Люлин" - две тръби

Тунели от републиканската пътна мрежа:

  • тунели на път I-1 "Видин - Кулата" на км 370+430, км 383+604 и км 388+897;
  • тунели на път I-5 "Русе - Маказа" на км 103+524, км 103+814, км 133+387, км 150+814;
  • полутунел на път III 197 "Гоце Делчев -Девин" на км 83+488.
Трима уволнени след трагичния инцидент в "Ечемишка"
Обновена

Трима уволнени след трагичния инцидент в "Ечемишка"

По думите на Герджиков престъпната небрежност трябва да се санкционира

В съобщението до медиите от прокуратурата информират, че в рамките на проверката за спазване на законността е възложено да шефа на АПИ да организира инспекции за установяване на състоянието на тунелите в страната. Чрез окръжните прокуратури е възложено на кметовете на общини да извършат проверки по отношение на състоянието на тунелите по общинските пътища в съответствие със задълженията и компетентността на местните органи на власт.

Изпълнявайки разпорежданията, АПИ е издала заповед за спешна проверка и оценка на тунелите по републиканските пътища. Това е станало на 7 февруари. На 15 февруари е издадена заповед за назначаване на специализирано звено от представители на Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, МВР, Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Задачата на звеното е да направи проверка и експертна оценка на състоянието на тунелите по републиканските пътища, които съвпадат с трансевропейската пътна мрежа на територията на страната. След това те трябвало да изготвят предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние.

Директорите на Областните пътни управления пък трябвало да назначат комисии за проверка и експертна оценка на състоянието на тунелите по републиканските пътища извън трансевропейската пътна мрежа. Те имали за задача да направят предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние.

Авариен ремонт на „Ечемишка“ е спрян от съда още през 2006 г.
Обновена

Авариен ремонт на „Ечемишка“ е спрян от съда още през 2006 г.

Павлова увери, че ще платеният аванс от 2,4 млн. лв. ще бъде върнат

От прокуратурата уточняват, че са извършени множество проверки. В резултат е установен броят на тунелите, които се нуждаят от ремонт. Определени са краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване технико-експлоатационните качества на съоръженията.