Възстановено е движението по АМ "Струма" в района между Ново Делчево и Сандански, където вчера възникна тежка верижна катастрофа, при която 1 човек загинал, а 14 души бяха ранени.
Заради тежкия инцидент платното на магистралата беше блокирани около 12 часа.

На новия участък на АМ "Струма" между Сандански и Кресна има табела за ограничение на скоростта, на която пише също "Приятен път!".
Ограничението, изписано на табелата, е 140 километра в час. То не е било променено въпреки тежките условия за шофиране и ограничената видимост вчерашната сутрин.

При откриването на отсечката беше заявено, че това е интелигентна магистрала, т.е. тези табели трябва да се контролират от съответните институции. Това обаче не е станало.

Ако ограничението е било свалено, катастрофата можеше да не толкова тежка, посочи пред bTV Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност.

Баждеков заяви още, че самата философия за грижата за пътната безопасност е сбъркана. Всичко се стоварвало на водачите. Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътна полиция" трябвало да поемат здраво безопасността на пътя. Имало нужда и от нова и адекватна нормативна база.

Верижна катастрофа с над 20 коли и жертва край Сандански
Обновена

Верижна катастрофа с над 20 коли и жертва край Сандански

Изпратени са линейки и пожарни от цялата област

Всички пострадали вчера бяха транспортирани до лечебни заведения. По последни данни 10 души са били с по-тежки травми.

От болница "Свети Врач" в Сандански обясниха пред bTV, че в най-тежко състояние е 75-годишен мъж, който е настанен в реанимация на апаратна вентилация. Мъжът има травма на белия дроб и черепно-мозъчна травма.

77-годишна жена от Труд също е с черепно-мозъчна травма, има и счупени ребра. Тя също е настанена в реанимация.

42-годишна жена от Петрич е оперирана по спешност вчера от тежка външна фрактура. Други трима са настанени в хирургията с черепно-мозъчни и гръдни травми.

В здравно заведение в Петрич е настанена 55-годишна жена от Серес. Тя е в реанимация в тежко състояние.

От болницата в Сандански за домашно лечение вече са освободени 4 души.

Верижната катастрофа на АМ "Струма" влезе в прокуратурата с 2 производства

Верижната катастрофа на АМ "Струма" влезе в прокуратурата с 2 производства

10 следователи на място разследват причините за инцидента

Темата коментира и председателят на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград Александър Цацев. По думите му най-важното при такава ситуация на пътя е първо водачите да помислят за собствената си безопасност. След това водачите или пътниците трябва да помислят за обезопасяване на самото произшествие със съответните сигнализации.

"На авомагистрала сигнализиращият триъгълник трябва да бъде поставен на не по-малко от 100 метра. Не трябва да забравяме обаче светлоотразителните жилетки", добави Цацев.

Припомняме, днес също има ограничения на видимостта на различни части в страната заради мъгла.
В района на АМ "Хемус" в област София заради мъгла видимостта е ограничена на до 20 метра.

До 20 метра видимост на АМ "Хемус" заради мъгла

До 20 метра видимост на АМ "Хемус" заради мъгла

До 30 метра видимост на места в Ловешко и Монтанско