Финансиране на проект за близо 200 000 евро е спечелила Община Гърмен по Програма ФАР- „Добро съседство - 2004" между България и Македония. Проктът акцентира върху нови алтернативи за поминък чрез развитие на устойчив туризъм и сътрудничество между българската община Гърмен и македонската Босилово.

Реализирането на проекта в община Гърмен има за цел да укрепи съществуваща инфраструктура и да представи културно-историческите и природни дадености на региона. Местната управа се стреми да популяризира туристическите продукти на територията си и да създаде лесен достъп до тях.

Проектът предвижда изграждане на екопътека между селата Ковачевица, Скребатно, Горно Дряново и Лещен. И четирите селища са по своему атрактивни и включването им в общ маршрут показва различните лица на живота в общината.

Архитектурният резерват Ковачевица е най-известното селище в района. Там всяка сграда е паметник на културата, свидетелстващ майсторството на местните архитекти от преди 150-200 години. Множество от българските филми са заснети в Ковачевица. Местното училище е едно от първите светски, създадено през 1820 г.

Малко по-близо до равнината и „цивилизацията" се намира другото старинно село, което се вписва в представата за добре развито вилно селище за селски туризъм със съхранената автентична архитектура- Лещен. Само двама са вече местните жители на селцето.

За разлика от Ковачевица и Лещен, Скребатно и Горно Дряново са „живи" села, чието ежедневие е не по-малко интересно от срещата с миналото в архитектурните резервати. По проект се предвижда възстановяване на музея в Скребатно. Така преходът през селищата се превръща в своеобразен преход през времето.

Близо до Ковачевица ще бъде изграден бивак, за отдих и предлагане на автентични продукти от местните хора. Местото е удобно за отправна точка към „Каялийските скали", съперничещи на известните Белоградчишки скали; към "Козия камък", древна астрономическа карта върху скала; към "Черната скала"; към природния резерват "Тъмната гора"; към живописния каньон на река Канина в местността "Синия вир"...

За представянето образа на общината се предвижда създаване на местни центрове за туристически услуги. В Огняново, известно с минералните си извори, са предвидени средства за доразвиване на вече съществуващия туристически информационен център (който е създаден по проект, спечелен преди време от общината).

В Гърмен предстои изграждането на Ателие за развитие на традициите. Представянето на българска, турска и българомохамеданска сватба е първият проект, който ателието ще реализира, показвайки близкото и различното между обредите в трите ритуала. Чрез осъзнатото културното опознаване на живеещите в общината хора, още по-категорично ще бъде демонстрирана толерантността между различните групи и многообразието на традиции в региона.

Съществуващата Работилница за възраждане на занаятите в Дъбница ще бъде реконструирана. Там през 2002- 2003 г. по проект "Нов живот за старата традиция в долината на Места" е създадена работилница за тъпани. След обстойно проучване сред местните възрастни хора и множество опити в търсена на точната технология за изработван на обредния инструмент, групата в Дъбница усвоява автентичния похват за направата на тъпана. В селото спокойно съжителстват българи- християни, българи- мохамедани, етнически турци и цигани. Могат да бъдат проучени, показани и съхранени редица други занаяти, свързани с традициите на целия регион.

Освен да разкрие и развие новите възможности за поминък на местните хора, реализирането на проекта се очаква да даде тласък и за бъдещо сътрудничество между българската община Гърмен и македонската Босилово в изготвянето на проекти и програми за развитие на устойчив еко- и културен туризъм.
Между двете общини още през 2005 г. е подписан меморандум за сътрудничество.

През 2006 г. Община Гърмен е спечелила финансиране от над 2.5 млн. евро. Реализацията на всички проектите цели развитието на туризма в региона. Повече от 200 000 евро за реставрация на античния град Никополис ад Нестум ще получи Гърмен по програма ФАР Трансгранично сътрудничество България - Гърция 2004 "Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион". Основна цел на проекта е консервация и опазване на археологическия паметник и превръщането му в привлекателен туристически продукт.