Близо 250 души се събраха на протест пред Полското посолство в защита на асеновградчанина Тодор Василев (на малката снимка).
Неговото дете Николета бе отведено, по думите му, насилствено от майка му - полската гражданка Барбара Василев.

Камерите на няколко телевизии заснеха изключително грозните гледки на отвеждането.

В протестно писмо, внесено днес в Полското посолство, протестиращите искат 8-годишната Николета да бъде върната в страната, съобщи БНР.

До момента са събрани близо 3000 подписа в подкрепа на каузата, а петиция в интернет са подкрепили близо 6000 човека.

Протестиращите заявиха, че са възмутени от действията на полицията и социалните работници при отвеждането на Николета от баща й преди дни в Асеновград.

Искам да бъде прекратено изпълнението на съдебното решение, каза Тодор Василев пред събралото се множество.
Той иска още нов прозрачен и европейски процес, с което да бъде позволено детето да се върне в България.

Макар да бил поканен от правосъдния министър Миглена Тачева на среща, Тодор Василев не успял да пристигне в София толкова бързо.
Той твърди, че има съгласието на съпругата си да изведе децата от Полша преди време, като този документ обаче той днес не показа.

Ябълка на раздора се оказа документ, който представлява съгласие на майката Барбара децата да са в България, с който Софийският aпелативен съд според протестиращите не се е съобразил.
В същото време обаче такъв документ не е представен официално до момента.

Протестиращите внесоха протестно писмо в полското посолство и обещаха, че утре ще бъдат събирани и в Пловдив.

Те искат оставката на правосъдния министър Миглена Тачева с мотива, че тъкмо грубият начин, по който е била напъхана Николета в полския дипломатически автомобил на 17 май е нарушение на Хагската конвенция, а не довеждането на децата в България.

На протеста бяха показани рисунки на двете деца, които според протестиращите, биват едва ли не изтезавани от майка им в Полша.
Тодор Василев и неговите съграждани обещаха, че ще изпратят кадрите от 27 май с отмъкването на Николета на европейските медии и по този начин се надяват да получат съдействие на европейската общност. Тодор Василев и другите протестиращи към момента отказват да дадат категоричен отговор къде точно е Павел, който остана в България.

По-късно, над 3000 хиляди футболни фенове на Левски - който спечели шампионската титла кръг преди края на първенството ни - с шествие през централната част на София стигнаха до полското посолство, за да подкрепят бащата на Николета и Павел.

Шествието бе плътно охранявано от полицаи, а сградата на посолстово бе отцепена от полицейски кордон.