Бизнесът успя да запази паралелката по шивачество в гимназията в Монтана.

Припомняме, от news.bg съобщихме за случая преди седмица.

От БСК-Монтана организираха подписка, подкрепена от девет фирми от шивашкия бранш, срещу закриването на паралелката "Производство на облекло от текстил" в Професионалната гимназия по лека промишленост в града.

В писмото си те настояваха паралелката да се запази с аргумента, че от години шивашката професия оглавява списъка с най-търсените свободни работни места на Бюрото по труда в Монтана.

Миналата седмица от news.bg се обърнахме за повече информация по случая към Регионалното управление на образованието в Монтана.

Росица Кирилова, началник отдел ОМДК към РУО-Монтана, ни обясни, че през настоящата учебна година приемът за паралелката "Производство на облекло от текстил" не се е състоял, тъй като е имало само двама желаещи. Тя обаче посочи, че това е изключение и в предишните години са се сформирали класове и всяка година досега са завършвали ученици.

Бизнесът против закриването на паралелката по шивачество в гимназията в Монтана

Бизнесът против закриването на паралелката по шивачество в гимназията в Монтана

Шивашки фирми се оплакват от недостиг на работна ръка

По нейни думи настоящите единадесетокласници от Професионалната гимназия са в дуална форма на обучение и към момента работят в четири фирми от бранша. Такава програма имало и за деветокласниците, които също са на стаж.

На въпрос на news.bg дали въпреки неосъществения прием през тази учебна година се предвижда през следващата паралелката да се запази, тя обясни, че все още няма утвърден план-прием, тъй като крайният срок за внасяне на окончателното предложение до областния управител е до първи февруари.

Кирилова обаче увери, че се стремят да повишат броя на професионалните паралелки, които с всяка година ставали повече от профилираните именно с цел приемът да е балансиран и да се отговори на нуждите на бизнеса.

Тя поясни, че през декември се е състояла предварителна среща с областния управител на Комисията по заетост по повод утвърждаването на план-приема за учебната 2020/2021 г., за да се обсъди какво предлагат училищата и директорите да се срещнат с представители на бизнеса, за да чуят какви са нуждите на пазара на труда.

Днес председателят на БСК-Монтана Мая Григовора съобщи за news.bg, че миналата седмица е била постигната договореност между Камарата и РУО-Монтана паралелката "Производство на облекло от текстил" да бъде заложена и в план-приема за предстоящата 2020/2021 учебна година, който предстои да бъде окончателно гласуван на 11 февруари.

Тя обясни, че на предварителната среща на бизнеса с ръководството на Професионалната гимназия през декември не се е предвиждало включването на паралелката и именно поради тази причина е била организирана подписката.

Григорова обаче увери, че вече е постигната договореност между двете страни и исканията на шивашкия бранш са удовлетворени.