Ще се направят тестове и ако те покажат безопасност на отсечката от АМ "Струма" следобед движението на леки коли в участъка край Дупница може да бъде пуснато.

Вече за премахнати всички боклуци от терена, собственост на пътната агенция. Остава обаче огромното количество смет натрупана на общински терен, който граничи с този на АПИ. С това остава и опасността отново към обхвата на магистралата да се пренесат нерегламентирано боклуци, посочват от АПИ.

Поне два месеца ще са необходими за възстановяване на виадукта на АМ "Струма"
Обновена

Поне два месеца ще са необходими за възстановяване на виадукта на АМ "Струма"

Този срок е оптимистичната прогноза за възстановяване на съоръжението

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски провери тази сутрин работата по разчистването на незаконно струпаните отпадъци под моста при 62-ри километър на автомагистралата. Припомняме, миналата седмица на терен, собственост на пътната агенция, но ползван от фирма за вторични суровини, избухна пожар, който сериозно увреди виадукта. Това наложи спиране на преминаването на автомобили през участъка заради опасения, че от високата температура носещи колони може и да са увредени. На собственика на фирмата бяха повдигнати обвинения.

Терзийски посочи, че все още компетентните институции - РИОСВ-Перник и община Дупница, не са посочили къде може да се депонират отпадъците.

Георги Терзийски съобщи, чe възстановяването на съоръжението от пожара започва. Стойността на ремонта ще е 1,5 млн. лв. без ДДС, а срокът им за изпълнение е 4 месеца. Аварийно-възстановителните дейности ще бъдат възложени по чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП. 

На затворената за движение отсечка край Дупница се правят тестове с тежкотоварни превозни средства. По този начин ще се установи дали е възможно в следобеда в платното за София, което е по-слабо засегнато от пожара, да се пуснат леките автомобили, пътуващи за Кулата. В посока за София ще се преминава по Е-79.

АПИ отваря засегнатия участък от АМ "Струма" най-рано след 2-3 седмици

АПИ отваря засегнатия участък от АМ "Струма" най-рано след 2-3 седмици

При предишна проверка не е било установено нерегламентирано сметище на мястото

В неделя и понеделник, когато трафикът от Кулата към столицата е по-голям в участъка край Дупница по автомагистралата ще преминават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни. На този етап движението на тежкотоварните превозни средства остава изцяло по Е-79.

За повишаване на безопасността от 14 ч. днес до 20 ч. в събота - 24 август, превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от АМ "Струма" към Е-79 при пътен възел "Долна Диканя". При пътен възел "Бобошево" тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата. Обходният маршрут за всички останали превозни средства е от п. в. "Дупница" по път I-1 (E-79) до п. в. "Бобошево" на АМ "Струма" и обратно.

АПИ отваря засегнатия участък от АМ "Струма" най-рано след 2-3 седмици

АПИ отваря засегнатия участък от АМ "Струма" най-рано след 2-3 седмици

При предишна проверка не е било установено нерегламентирано сметище на мястото

Днес бе проверено и съоръжението при 87-ми км на АМ "Струма". Под него е премахната пътностроителната техника, която строителна фирма бе разположила неправомерно. Пространството под моста е почистено, така както е изискано от АПИ.

Днес изтича срокът, в който директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната трябва да представят на УС на АПИ доклади за извършените от тях обходи на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут. Обобщените резултати от проверките ще бъдат представени в началото на следващата седмица.