От Бургаския завод за дървесина "Кроношпан" планират закупуване на станция за наблюдение на чистотата на въздуха. Съоръжението да бъде предоставено на общината за стопанисване, съобщиха от "Кроношпан". Заводът е обект на множество проверки дали има нещо общо със замърсяването на въздуха в района.

Заради множеството сигнали от ръководството на компанията уведомиха кмета Димитър Николов за предстоящото закупуване на стационарна станция за 24-часов мониторинг на нивата на фини прахови частици (ФПЧ) на територията на ж. к. "Славейков".

Заводът за дървообработка "Кроношпан" замърсява околната среда

Заводът за дървообработка "Кроношпан" замърсява околната среда

Причината била пренареждането на склад за дървесина

Очакванията са, че с това съоръжение ще бъде постигнат независим контрол. Отчетните данни ще бъдат публикувани он-лайн.

Самата станция ще бъде разположена в "контактната зона" там, където общината реши и когато сметне за необходимо.

От бургаски завод уверяват, че изпълняват екоизискванията

От бургаски завод уверяват, че изпълняват екоизискванията

При вземане на пробите е присъствал и представител на РИОСВ Бургас

От предприятието уверяват, че предстои да бъде реконструирана и изградена нова постоянна висока ограда в посока ж.к. "Славейков" и ул. "проф. Яким Якимов", за да ограничат до минимум възможностите за отделяне на прах.

Тези две мерки са само част от въвеждането на мащабната двугодишна програма, чиято крайна цел е ограничаване и недопускане на разпространението на миризми и ФПЧ от дейността на предприятието.

От фабриката за дървесина уверяват, че в близко време ще намалят значително въздействието върху околната среда и ще изпълни още по-стриктните изисквания за работа в дървопреработвателната промишленост, които са част от влизащите в края на 2019 г. НДНТ (най-добри налични техники), одобрени в Европейския Съюз. В момента програмата се съгласува, осигурено е и финансиране от компанията.

В завод "Кроношпан" изпълнили първата част от мерките на МОСВ

В завод "Кроношпан" изпълнили първата част от мерките на МОСВ

Двукратно правили профилактика на пречиствателните съоръжения

Предприятието планира да изпълни всички нови изисквания и стандарти на ЕС много преди влизането им в България, заявиха директорите Николай Банков и Асен Ников.