Общинските съветници от ДБ в Пловдив вдигнаха мерника на паметника Альоша. Това предаде БНР.

В декларация те посочват, че мястото на Альоша е в музея на историята. Общинските съветници настояват за преместването пропагандните символи на Червената армия, възхваляващи завладяването ни от СССР и тоталитарния режим.

От ДБ изтъкват, че Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му се намира бюст на Васил Левски. Според тях това подчертава още повече контраста между двата символа: на чужда военна окупация и българския национален идеал за свобода и независимост.

Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани, и изработен по съветски проект и диктовка. Tези монументи не са паметници и "освободителната" роля на Червената армия е манипулативно изкривяване на фактите - няма нито един съветски войник, жертва за "освобождението" насуверенна България, посочват от ДБ.

От партията ще инициира широк обществен дебат, който през различните идеи да обедини пловдивчани относно трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив.

Адв. Веселина Александрова, лидер на местната организация на "Да, България!" и председател на групата на Демократична България в Общинския съвет заяви, че предстои да се изясни чия собственост е паметника. По думите й също така трябва да се разбере дали паметнтикът има статут на недвижима културна ценност и, ако е така - този статут да се свали.

Руски депутат поиска Митрофанова да поеме под закрила паметника "Альоша"

Руски депутат поиска Митрофанова да поеме под закрила паметника "Альоша"

Той се опасява от оскверняването или събарянето му

Припомняме, че по-рано този месец започна и демонтажът на Паметникът на съветската армия (известен още като МОЧА) в София. Фигурите от монумента бяха нарязани на части с флекс и свалени парче по парче. Съдът обаче разпореди спиране на демонтажа. На областният управител на София Вяра Тодева пък бе назначена охрана заради казуса с демонтажа.

Премахването на спорния паметник породи и напрежение в парламента. Депутати от опозицията блокираха трибуната в НС в знак на протест срещу демонтажа на МОЧА. Народни представители от БСП и Възраждане пък се опитаха да нахлуят при областния управител, за да поискат документите, разрешаващи демотирането на монумента. Общиснкият съветник от БСП-София Иван Таков поиска три оставки заради демонтажа на ПСА.