Няма никакви пречки най-после Екозавода в Шишманци да започне работа.

Това е мнението на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, цитиран от радио Пловдив.

Според него това вече може да стане след постигната договореност в петък с премиера Бойко Борисов и кмета на Раковски Иван Антонов.

В петък бе постигнато споразумение срещу новите 30 хиляди тона софийски бали боклук да бъдат изплатени 8-те милиона лева, от които Пловдив ще получи 3 милиона, а 5 -те милиона ще бъдат дадени на Община Раковски за възстановяване на пътя от Шишманци до Екозавода.

Според договореностите в сила влиза акт 16, коментира кметът Атанасов. Той пояснява, че и в момента в завода се преработват минимални количества боклук, а всички 72-часови проби са завършени, което дава възможност за пълна експлоатация на съоръжението.

Припомняме, по предварителен график заводът в Шишманци трябваше да бъде пуснат още пролетта на тази година. Докато експлоатацията се бави, се появиха обвинения за източване на пари от реализацията на проекта.

В момента юристите на двете общини - Пловдив и Раковски подготвят документите за подписване на финансовото споразумение, което трябва да се гласува и от двата местни парламента.
Санкция за отпускането на 8-те милиона трябва да има и от Столичния общински съвет.

Атанасов подчерта, че новите бали ще се складират на сметището в Цалапица, където има достатъчно място. Той припомни, че има и комплексно разрешително от екоминистреството, при необходимост капацитета му да бъде увеличен с още един милион, но за момента това не се налагало.

Трите милиона, които Пловдив ще получи, ще се разходват за инфраструктурни проекти в града, като парите ще бъдат получени през 2010 година със следващия бюджет.