Европейският парламент предлага три варианта, чрез които русенци могат да търсят правата си заради мръсния въздух - да се съди държавата, да се пусне петиция и да се подаде жалба. Това става ясно от отговора на институцията на писмо, което е беше изпратено до Страсбург преди седмици от фейсбук група "За чисти въздух и вода в Русе", съобщават bTV и БГНЕС.

Един от организаторите на протестите за чист въздух в Русе Галичка Николова обясни, че не всички приемат варианта да се съди държавата като добра възможност за постигане на целите.

Тя смята, че по-добрата опция е да се пусне петиция до Комисията по петиции на ЕП, както и да се подаде жалба до Европейската комисия. За целта ще може да се ползват услугите на препоръчани от ЕП експерти.

Русенци искат помощ от ЕП за мръсния въздух

Русенци искат помощ от ЕП за мръсния въздух

Екоактивисти са изпратили жалба до европейската институция

Предстоят консултации със специалисти, за да се реши как ще се действа занапред.

Преди дни кметът на крайдунавския град Пенчо Милков съобщи във "Фейсбук", че въпросът за мръсния въздух в Русе е бил поставен по негова молба от евродепутата Петър Витанов пред ЕК и се очаква "да отговори какви допълнителни мерки ще предприеме за трайно преодоляване на проблема, включително и по отношение на замърсяването от трансграничен характер".

Милков пое ангажимент за решаването на проблема още с встъпването си в длъжност. Тогава обяви намерението си да предложи сформирането на временна анкетна комисия от общински съветници и експерти, която да събере цялата информация за качеството на въздуха и да изслуша компетентните органи. При необходимост ще бъдат поканени национални и международни експерти.

Кметът призова гражданите да участват активно в комисията. Предвижда се тя да заседава публично пред обществеността.

Припомняме, в продължение на години русенци се оплакват, че няколко предприятия непрекъснато замърсяват въздуха и се носят неприятни миризми. По тази причина жителите на града организираха протести, опитаха да организират референдум за въздуха и се обърнаха към омбудсмана за съдействие. Резултат обаче до момента няма.

В Русе протестират заради мръсния въздух

В Русе протестират заради мръсния въздух

Блокирали са Дунав мост