След близо 3 месеца преговори се избра председател на СОС. Това обаче не прекрати кризата. Политическа криза ще се реши когато има управленско мнозинство. Това заяви пред БиТиВи бившият кмет на София Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че властта е в най-голямата група на СОС. София се управлява от кмета и неговия екип. СОС трябва да подкрепи техните политики. По думите й е нужно мнозинство, за да може да прокарваш политиките си. Осигуряването на мнозинство е работа на кмета и най-голямата група. Нужен е диалог, подчерта Фандъкова.

Според нея да умееш да привличаш подкрепа е ключово. Разговорите трябва да се водят с взаимни компромиси. Когато не си склонен да отстъпиш не трябва да очакваш подкрепа, добави тя.

Фандъкова посочи, че се вдига излишен шум около разпределението на комисиите в СОС. Ролята на председателите се надценява. Комисиите имат контролна функция. Очаквам управляващите да проявят разум и да успокоят тона, уточни тя.

По отношение на ротацията бившият столичен кмет заяви, че е очаква всичко да премине гладко. Тя е изненадана на желанието на ПП-ДБ Денков да оглави МВнР, тъй като това е в противоречие на предварителните договорки. Фандъкова е категорична, МВнР трябва да остане при ГЕРБ. По думите й няма нищо лошо в това Мария Габриел да съчетава постовете на премиер и външен министър.

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

За кандидатурата на Цветомир Петров гласуваха 47 общински съветници