Хора и животни са евакуирани в няколко радомирски селаза, сегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство, съобщава БНТ. На място е кметът на общината и на екипите по одводняване.

Няма застрашени хора, обстановката след валежите е под непрекъснат контрол, пожарни екипи работят за отводняване, съобщава МВР.

Кризисна ситуация заради дъждовете, но нямаме загинали и пострадали
Обновена

Кризисна ситуация заради дъждовете, но нямаме загинали и пострадали

143 сигнала за денонощие са подадени заради обилните дъждове

Кюстендил: В областта на терен работят екипите на ПБЗН до момента са реагирали на 7 сигнала за наводнени мазета и пътна инфраструктура. Най-тежко остава положението в с. Гърляно, където от 8 часа е обявено частично бедствено положение. Река Бистрица при с. Гърляно е с повишено водно ниво.

В с. Ваксево, община Невестино река Елешница е заляла шест двора на къщи. Опасност има за приземния етаж на една къща. Привлечена е тежка техника от с. Невестино която пътува към с. Ваксево за ограничаване прилива на реката към къщите.

Бедствено положение в кюстендилското село Гърляно заради дъждовете

Бедствено положение в кюстендилското село Гърляно заради дъждовете

Няма ток, река Бистрица излезе от коритото си...

Екипи на пожарната са евакуирали двама души от къща в град Дупница - причината е срутила се подпорна стена на р. Отовица.

В Перник и Радомир са постъпили множество сигнали за наводнения по пътната инфраструктура и в мазета. На терен работят 7 екипа на ПБЗН - 2 в Радомир и 5 - в Перник. Няма застрашени хора.

На територията на област Перник са отработени над 30 сигнала и е извършено отводняване на училищни мазета и избени помещения на частни домове. В село Негованци са наводнени 6 къщи в ниската част на населеното място. От тях е евакуирано семейство, което е настанено при роднини. Причината за наводнението е големия водосбор от Колош планина над селото.

В София, СДПБЗН към момента са получени над 150 сигнала за наводнена пътна инфраструктура, мазета и избени помещения. На терен работят 12 екипа. Няма застрашени хора. В областите с продължаващи валежи продължава наблюдението на водоемите.

Заради дъждовете и разливи е затруднена обстановката в столицата
Обновена

Заради дъждовете и разливи е затруднена обстановката в столицата

Повишени са нивата на всички реки на територията на общината, обясни Фандъкова

В Перник яз. "Студена" е със свободен обем 13 736 000 л. на куб. м, наличният обем в язовира е 11 464 000 л на куб.м. Средният приток за последните 24 часа е 10 842 л/с. Средната стойност на падналите валежи на територията на язовир "Студена" е 60 л в секунда. По подадени данни от областния и общинските дежурни по сигурност, има регистрирани сигнали за извънредни ситуации на територията на общините Перник и Радомир. Останалите общини са подали категорична информация, че няма излизане на вода от речните корита.

В община Перник има подадени сигнали за завиряване и невъзможност за оттичане на водата на ул. "Рашо Димитров". Екип на РД ПБЗН ще отводни района, след което ще бъдат почистени шахтите, за да се осигури нормалното им функциониране.

Областният управител предупреждава шофьорите на моторни превозни средства, движещи се на скоростната магистрала в района около Централната автогара на Перник, да се движат с повишено внимание и ниска скорост. Причината за това е завиряване от стичащите се води на ул. "Софийско шосе".

В района на кв. "Бела вода" има регистрирано излизане на р. Струма от речното, корито поради което са заляти земеделски земи. На място веднага е изпратена техника, която да осигури дренирането на терена. На територията на общината няма данни за пострадали хора.

Частично бедствено положение в Кюстендилското село Гърляно. Заради високото ниво на реката се е наложила евакуацията на десетки хора, съобщава Нова ТВ. Реката в село Гърляно бушува цяла нощ. Само за няколко часа река "Бистрица" излиза два пъти от коритото си. По пътя си събаря електрически стълб и няколко дървета. Минава заплашително през къщите на 50 души.

Десетки хора, живеещи по поречието на реката, са евакуирани. Рано сутринта беше свикан кризисен щаб и обявено частично бедствено положение. Тежка техника продължава да укрепва коритото на реката.

През цялата нощ продължи наблюдението на реката в Берковица. Там са паднали близо 100 литра на квадратен метър за изминалите 48 часа. Река "Берковска" е покачила нивото си с няколко сантиметра, но няма сигнали за наводнени къщи или опасност от преливане. Екипи на общината следят постоянно нивото на реката.