143 сигнала за денонощие са подадени заради обилните дъждове. Това стана ясно от думите на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов на извънреден брифинг на националния оперативен щаб, който цяла нощ е работил да няма кризисни ситуации.

Към обяд, няма застрашени хора, обстановката след валежите е под непрекъснат контрол, пожарни екипи работят за отводняване, съобщава МВР.

Покачват се нивата на всички реки на територията на област Враца

Покачват се нивата на всички реки на територията на област Враца

Няма засегнати жилищни територии и инфраструктура, незначителен разлив се наблюдава върху пасища и мери

В област Кюстендил на терен работят екипите на ПБЗН до момента са реагирали на 7 сигнала за наводнени мазета и пътна инфраструктура. Най-тежко остава положението в с. Гърляно, където от 8 часа е обявено частично бедствено положение. Река Бистрица при с. Гърляно е с повишено водно ниво.

Хора и животни са евакуирани в няколко радомирски села

Хора и животни са евакуирани в няколко радомирски села

Частично бедствено положение в Кюстендилското село Гърляно, наблюдават реката в Берковица, паднали са 100 литра дъжд на квадратен метър за 48 часа

На територията на област Перник са отработени над 30 сигнала и е извършено отводняване на училищни мазета и избени помещения на частни домове. В село Негованци са наводнени 6 къщи в ниската част на населеното място. От тях е евакуирано семейство, което е настанено при роднини. Причината за наводнението е големия водосбор от Колош планина над селото.

В София, СДПБЗН към момента са получени над 150 сигнала за наводнена пътна инфраструктура, мазета и избени помещения. На терен работят 12 екипа. Няма застрашени хора. В областите с продължаващи валежи продължава наблюдението на водоемите.

В Перник яз. "Студена" е със свободен обем 13 736 000 л. на куб. м, наличният обем в язовира е 11 464 000 л на куб.м.

Заради дъждовете и разливи е затруднена обстановката в столицата
Обновена

Заради дъждовете и разливи е затруднена обстановката в столицата

Повишени са нивата на всички реки на територията на общината, обясни Фандъкова

Нямаме загинали и пострадали, отчете той. Най-сериозна беше обстановката в и около столицата, подчерта пожарникар номер едно. Допълнителни сили са включени в отстраняване на щети. До 04.30 часа са продължили аварийните дейности. Възстановявана е дигата в Мало Бучино.

15 сигнала за завирявания и запушени шахти в София през тази нощ

15 сигнала за завирявания и запушени шахти в София през тази нощ

Паднали в речните корита клони на дървета...

Допълнително 300 души са мобилизирани, стана ясно от думите на Николай Николов. Проблем пред спасителните екипи е създал трафикът в столицата. С кортеж аварийните екипи са подпомагани да стигат до аварийни места.

В Перник 30 сигнала са подадени. Няма засегнати къщи. Частично бедствено положение е обявено в кюстендилско. В Благоевград се е вдигнало нивото на Струма и Места с над 2 метра.

В Кърджали, Хасково, Смолян и Пазарджик няма сигнали за бедствия. Там обстановката е спокойна. До края на деня се очаква дъждовете да спрат.

Пик на валежите тази нощ в районите на Югозападна България и Родопите

Пик на валежите тази нощ в районите на Югозападна България и Родопите

40 екипа работят за отстраняване на повредите в електрозахранването на 14 000 клиенти на ЧЕЗ в областите Кюстендил, София и Благоевград

Доста напрегната е била ситуацията, според комисар Николов. Стотици пожарникари, спасители, доброволци, служители на местната администрация продължиха своите усилия по защита на населените места, заяви той.

Обилните валежи, съчетани със силния южен вятър доведоха до изключително сериозно повишаване на нивото на реките в България, обясни шефът на полицията.

Две семейства и една жена са изведени от домовете им и са настанени при свои близки.

Пътищата са мокри, на места има мъгла

Пътищата са мокри, на места има мъгла

Температурите са в интервала от 2° до 18°