Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбите на неодобрените фирми, които са кандидатствали в кокурса за строеж на столичния завод за боклук. 

Жалбите бяха на консорциум „Садината-МБТ", консорциум „Сиес-Балканстрой Садината", консорциум „Данеко/Валмекс-Садината-МБТ" ДЗЗД, „Алпине Бау" ГмбХ, Австрия.

Те протестираха срещу заповед от юни месец 2010 г. на кмета на Столична община за класиране на участниците и определяне на изпълнител на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и строителство на завод за механично-биологично третиране.

КЗК счита за неоснователна жалбата на класирания на второ място участник в процедурата, Консорциум „Садината-МБТ", срещу избора на изпълнител - Обединение „Хут - Станилов".

Комисията е разгледала подробно офертата на класирания на първо място участник и е установила, че са изпълнени всички изисквания, зададени в документацията.

По отношение на останалите три жалби - на Консорциум „Сиес-Балканстрой Садината", Консорциум „Данеко/Валмекс-Садината-МБТ" ДЗЗД и „Алпине Бау" ГмбХ, КЗК счита, че са отстранени правилно от процедурата, тъй като не са изпълнили заложените в документацията изисквания, а именно, опит в изпълнението на обекти с подобно предназначение и доказване на такъв на ключовите експерти.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.