Мълния удари мъж и дете в района на връх Купена в Стара планина, съобщиха от Планинската спасителна служба, предаде БТА.

Сигналът е подаден днес около 13:35 часа, като се съобщава за пострадали от мълния мъж и дете на височина над 2000 метра. 

По информация на БТВ сигналът е подаден от друго 13-годишно дете. Спасителите се надяват да достигнат до пострадалите до края на деня, като поясняват, че районът е тежък. 

От планинската спасител служба в Троян информираха, че времето на място е лошо.

По-късно стана ясно, че баща и дъщеря - на 47 и на 10 години - са починали вследствие на удара от мълнията. Оцеляло е 13-годишното момче, като до момента състоянието му е стабилно. То е настанено в Детска клиника на УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив, предаде БНТ.

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер "Кугър" се е включил към спасителната операция.

Хеликоптерът е излетял към 16:30 часа след искане от страна на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Малко след 17:00 часа е транспортиран успешно един от пострадалите - оцелялото дете. Телата на починалите също ще бъдат транспортирани с военния хеликоптер. На място са спасители от Троян и Карлово.

Ивайло Човиков от Планинската спасителна служба посочи пред БТА, че не може да се каже какво се е случило, като уточни, че бащата и дъщерята най-вероятно са удари от мълния понеже са се хванали с ръце за метално въже, което помага на туристите да се движат на по-сложен терен, докато е имало гръмотевична буря. Планинските спасители още са на място, а метеорологичната обстановка е променлива, добави още спасителят.

Спасиха пострадал турист в Стара планина

Спасиха пострадал турист в Стара планина

Служители на ПСС оказаха помощ на човек с травма на бедрото в района на хижа "Плевен"