Всички общински проекти, които се изпълняват с финансиране чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), ще бъдат дофинансирани след приемането на държавния бюджет. Това заяви регионалният министър Андрей Цеков на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Информация за разговорите беше разпространена от МРРБ.

Регионалното министерство предлага анекси да се сключат първо с общините, които са изпълнили обектите на 100%, а след това и с общините, които доближават 50% изпълнение и трябва незабавно да се обезпечат средства, за да продължи строителството.

Цеков обясни, че общините ще бъдат разделени на няколко групи, за да не бъде застрашена реализацията на проектите. По думите му има такива, които все още не са възложили поръчките и има риск обектите им да не започнат до края на годината, като затова в споразуменията ще бъде включена клауза, която ще предвижда в този случай анексите с общините да бъдат сключени след като започне изпълнението на обектите.

Проектът на споразумение ще бъде предоставен на НСОРБ за предварителен преглед.

Андерей Цеков също така предлага през септември да бъде сформирана работна група, в която да бъдат обсъдени концепция, типови проекти и условия за тяхното изпълнение чрез фонда за общински проекти, който предстои да започне работа през следващата година с финансиране чрез бюджета на МРРБ.

Кабинетът отпуска допълнителни над 1,6 млн. лв. на общините

Кабинетът отпуска допълнителни над 1,6 млн. лв. на общините

През 2024 г. държавата няма взима заеми и да дава гаранции за нови инвестиционни проекти

От НСОРБ поставиха въпроса за интегрираните териториални инвестиции, които ще се финансират чрез Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. и за които в срок до 27 септември т.г. се подават концепции. "Желанието ни е инвестициите да са със стратегическо мислене и подход, да преодолеем взаимното пречене и да се насочим към партньорство. Кампанията, която сме поели, е насочена към това", посочи регионалният зам.-министър Ангелина Бонева. В отговор на въпрос тя уточни, че при първия етап на кандидатстване проектните концепции се подават само с обща стойност, мерки и дейности, а количествено-стойностни сметки ще бъдат разработвани във втория етап от процеса на кандидатстване. "Радваме се, че Агенция "Пътна инфраструктура" ни търси толкова активно и ни подава предложения, които имат своя огромен смисъл", заява кметът на Троян и зам.-председател на Управителния съвет на НСОРБ Донка Михайлова. Тя изрази надежда тези предложения да бъдат доведени до някаква степен на изпълнение. Бонева съобщи, че през 2024 г. също ще бъдат обявени покани за интегрирани териториални инвестиции, като е възможно те да са по-тематични и да са насочени към постигане на индикаторите на програмата.

"Очаквахме голям интерес. През ИСУН е направена пилотно тестова оценка. Сформирана е оценителна комисия, която да провери данните. На този етап няма да има отстраняване заради формални грешки. Ще дадем възможност на общините да ги коригират", посочи Ангелина Бонева във връзка с приключилия първи етап от процедурата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). По думите й Планът цели и реформи, като по отношение на енергийната ефективност за жилищни сгради това е свързано с включването и на частен ресурс в процеса по обновяването им. В момента се оформят две работещи решения за осигуряване на 20% самоучастие от страна на собствениците - заем с гаранция през Българската банка за развитие или еско договори, като се даде достатъчно време за подготовка на проектите. Ще се търси възможност за осигуряване на допълнителен или пренасочване на средства.

Регионалният министър се закани да не работи на парче

Регионалният министър се закани да не работи на парче

Нов фонд за общините и нови обществени поръчки за пътното поддържане са във фокуса на програмата му