Директорката на бургаска детска градина и две медицински сестри от ясла временно са отстранени от работа заради дете със следи от ухапвания, съобщава кореспондент на БНР.

Медицинската сестра от детски ясли "Веселушко" не сигнализирала, че един от малчуганите има ухапвания по гърба. До проверки в детското заведение се стигна, след като майка пусна в социалните мрежи снимки и отправи обвинения, че момиченцето й е било нахапано и оставено в яслата без надзор. Снимките се появиха в началото на седмицата.

Кметът на Бургас Димитър Николов коментира, че проверката е показала, че още при постъпването на детето в яслата, медицинската сестра е забелязала нахапванията. Затова тя е отстранена временно.

Градоначалникът допълни, че се подготвя наказание и за останалия екип. Причината е, че след като са видели белезите по гръбчето и тялото на детето при приемането, не са уведомили нито родителите, нито ръководството на детската градина.

Кметът не може да коментира дали инцидентът е стана вкъщи. Проверка прави и Държавната агенция по закрила на детето.

По-късно от общината съобщиха, че кметът е отстранил временно от длъжност и директора на детската градина Гюлхан Ахмедова и още една медицинска сестра, която е била на работа в деня, когато са установени синините от ухапвания по тялото на момиченцето.

На овакантените места са назначени други медицински лица и директор. Титулярите са освободени до приключване на проверката за инцидента.

Екипът на детската градина твърди, че децата не са оставяни без надзор нито за секунда. Родителите пък твърдят, че детето е нахапано в градината.

Резултатите от проверката показват занижена наблюдателност и липса на своевременна реакция на екипа на детската градина.

Двете медицински сестри са отстранени, тъй като не са информирали своевременно директора, лекар и родителите за синините по гърба на детето. Сторили го едва в края на работния ден. Директорката пък осъществявала занижен контрол на екипа си.