Напрежение около Посетителския център за наблюдение на птици край Поморийското езеро. Причината - изтича 10-годишният договор за стопанисването му от природозащитната организация "Зелени Балкани" и общината си иска сградата обратно, съобщи bTV.

Според орнитолозите терасата на Посетителския център е най-доброто място за наблюдение на птиците. 

Този център е изграден от "Зелени Балкани". Той е част от една дългосрочна консервационна програма на Поморийското езеро. Това не е просто сграда, това е цялостен туристически продукт", каза Елена Стоева от "Зелени Балкани".

Тя уточни, че проблем не е собствеността на сградата, а гаранция, че тя ще бъде използвана по предназначение. По думите ѝ нищо не налага организацията спешно да напусне.

14 дни дава кметът на Поморие на Зелени Балкани да напуснат посетителския Център

14 дни дава кметът на Поморие на Зелени Балкани да напуснат посетителския Център

Те отново отправят апел с искане да бъде продължено стопанисването на центъра

"2/3 от това, което казват не е вярно. Преди 15 години ясно е записано, че срокът на договора е до 20 август 2020 г. Тоест, това, което се говори, че "Зелени Балкани" са го изградили - не, това са партньорски взаимоотношения. Пред обществеността излиза, че ние ги гоним. Напротив, оставяме ги да си продължат дейността до 30 септември. След това Община Поморие си става собственик на Посетителския център", отговори кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

Той заяви, че след промяната в собствеността дейността на Посетителския център ще се запази. Определи като спекулации твърденията, че сградата ще се превърне в хотел.

Екозащитници се опасяват от застрояване на Поморийското езеро

Екозащитници се опасяват от застрояване на Поморийското езеро

"Зелени Балкани" са принудени да напуснат създадения от тях Посетителски център