Областният управител на Русе Данаил Ковачев е подал жалба в Административния съд за злоупотреба с държавни средства, предаде БНР.

Също е подал сигнал и до служебния премиер Димитър Главчев и министъра на финансите Людмила Петкова.

Жалбата е свързана с буферен паркинг в района на Дунав мост, за който държава отпусна 3 млн. лв. на Община Русе. Предвиждаше се паркингът да осигурява месечен доход за общината, като самата тя да го управлява.

Ковачев казва, че в момента годен самостоятелен паркинг за тежкотоварни автомобили няма по това постановление. Областният управител обяснява, че "пътят, който свързва изградения паркинг, самостоятелно възложен и изграден от община Русе, не отговаря на изискванията и не е в състояние да изпълнява функциите си".

Тировете вече си имат буферен паркинг до ГКПП Дунав мост-Русе

Тировете вече си имат буферен паркинг до ГКПП Дунав мост-Русе

Таксата за престой е 11 лева без ДДС за българските превозвачи

Данаил Ковачев е поискал от кметската администрация инвестиционния проект, но му е бил отказа.

Припомняме, че в началото на лятото през 2023 г. заработи буферен паркинг с места за около 700 камиона в близост до ГКПП "Дунав мост". Паркингът е изграден върху общински терен, но с частна инвестиция. През 2023 г. Антикорупционният фонд направи разследване за проблемите около изграждането на паркинга от частния инвеститор. Разследването най-вече беше свързано с десетки милиони левове такси за паркинги, санитарни и контролни пунктове и лаборатории.

Паркингът, който е възложен на Община Русе, разполага с по-малко места - 75 на брой, и е предвиден за случаи, в които този с 700 места е запълнен. 

Ще стигнат ли пипалата от "Капитан Андреево" до Дунав мост?

Ще стигнат ли пипалата от "Капитан Андреево" до Дунав мост?

Буферният паркинг при Русе облагодетелства частни фирми за сметка на обществото, твърди АКФ