Пловдивските общински съветници от "Демократична България" търсят съгласие за вето върху вдигането на капитала на бизнесмена Георги Гергов в Международния панаир, информира БНР.

Със свое решение от миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) позволи на кмета на Варна Иван Портних и пловдивския бизнесмен Георги Гергов да завършат сделката за Пловдивския панаир. Сделката ще позволи на Гергов да придобие пълен контрол върху атрактивния имот в широкия център на Пловдив.

Към момента Георги Гергов държи 50,3% от капитала на Международния панаир. Ако сделката с Варна бъде финализирана, той ще притежава близо 80% от акциите на панаира и това би му позволило да взима решения еднолично.

ВАС даде акциите на Варна в Пловдивския панаир на Георги Гергов

ВАС даде акциите на Варна в Пловдивския панаир на Георги Гергов

Така Гергов придобива 79,3% от контрола

Общинските съветници от Демократична България полагат усилия това да не се случи. В четвъртък предстои заседание на Общинския съвет в града, на което трябва да се обсъди предложение на кмета Здравко Димитров, с което да се упълномощи представителят на общината в "Пълдин тур инвест" как да гласува на събранието на акционерите, което ще се проведе в същия ден.

По думите на общинския съветник Веселина Александрова в ръцете на съветниците в Община Пловдив стои избора дали да блокират окончателното превземане на Панаира от Георги Гергов или да му го подарят. Тя добави, че има инструмент, с който да се защити обществения интерес. Според нея ако не се наложи вето в Общинския съвет, общественият интерес ще бъде предаден.

Александрова изтъкна, че ако в Общинския съвет не се събере мнозинство за налагане на вето, има още 2 възможности за реакция. По думите й едното е да се обжалва решението на Общото събрание на акционерите на процедурно основание, ако такова бъде взето.

Съдът отмени решение за "Пълдин туринвест", прехвърля акции на Пловскивския панаир
Обновена

Съдът отмени решение за "Пълдин туринвест", прехвърля акции на Пловскивския панаир

Решението може да се обжалва