Ограничение на скоростта до 30 км/ч се въвежда в някои квартали на Пловдив, предаде БНТ.

Изключения ще се правят само за големите булеварди и главни улици. Целта е да се намалят пътните произшествия с пешеходци.

Ще бъдат обследвани места с концентрация на ПТП-та във всички шест района на града, за да се набележат мерки за намаляването на техния брой.

Обмисля се в гъсто населените жилищни зони, където има учебни заведения и паркове, скоростта на движение да бъде ограничена.

От 2019 г. почти всички вътрешноквартални улици в жилищния комплекс "Тракия" ще бъдат с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Това е най-бързо разрастващият се район в Пловдив. По булевардите му скоростта ще остане 50 км/ч, а по малките улици ще се поставят ограничителни табели.

Според зам.-кмета на града Златин Велев още при влизане в квартала шофьорът трябва да бъде предупреден, че влиза в жилищна зона и трябва да намали скоростта.

Сред пловдивчани има както такива, които одобряват идеята, така и несъгласни с нея.

Предстои да се въведат ограничения на скоростта и в други квартали, след като бъде приет новият Генерален план за движение в града в началото на следващата година. В него се предвижда много от вътрешнокварталните улици да станат еднопосочни, за да се улесни паркирането. В Плана са заложени и 1 милион лева за подобряване на уличното осветление.