Местен референдум за чиста околна среда в Русе няма да има, предаде БНР. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет.

Решението беше подкрепено от 29 съветници.

Припомняме, през октомври миналата година започна подписка за провеждане на референдум за чиста околна среда в града, а към началото на януари 2019 г. тя вече беше събрала близо 12 000 подписа.

Тогава организаторите изразиха надежда, че ще ги подкрепят поне 18 000 души, за да е длъжен кметът да проведе референдума.

Тримесечно допитване събира подписи за чиста околна среда в Русе

Тримесечно допитване събира подписи за чиста околна среда в Русе

Пречистването на водата да става без хлор, предлагат организаторите

В крайна сметка искането е било подкрепено от над 15 500 души, по данни на инициативния комитет. След проверка на Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" обаче се оказало, че коректните записи всъщност са 14 279, а това е под необходимите 10% за провеждане на местен референдум. Причината е, че избирателите с право на глас в общината са 152 083.

Не така мислят от инициативния комитет. Те посочват, че според Националния статистически институт гласоподавателите в Русе са не повече от 136 099 души. Заради това възнамеряват да пададат жалба до прокуратурата срещу "ГРАО".

12 000 подписа са събрани за екодопитване в Русе

12 000 подписа са събрани за екодопитване в Русе

При 14 500 валидни подписа насрочват референдум