Българският ВиК холдинг отпуска 7,5 милиона лева на ВиК-Шумен, съобщава БНР.

Решението беше взето на днешното Общо събрание на съдружниците.

Управителят на водното дружество Жанета Панайотова обясни, че сумата в момента е под формата на заем, но след вливането на собствеността на дружеството в Холдинга всъщност ще бъде вътрешно финансиране за оздравяване на ВиК-Шумен. Парите ще се използват за погасяване на просрочените задължения към "Енерго-Про Варна".

На следващото Общо събрание на съдружниците ще бъде взето решение собствеността на държавата, която е 51%, да бъде прехвърлена на ВиК холдинга, като процедурата по прехвърлянето е започната на 1 септември.

Отсрочиха дълга за ток на ВиК-та в Шумен и Добрич до 9 октомври

Отсрочиха дълга за ток на ВиК-та в Шумен и Добрич до 9 октомври

„Българския ВиК холдинг“ и „Енерго-Про Варна“ ЕАД постигнаха споразумение

Припомняме, преди дни стана ясно, че токът на ВиК в Шумен и Добрич може да бъде спрян поради натрупан дълг на двете дружества от 10,5 млн. лева.

В края на септември съобщено, че се спират поетапно тока на обекти на ВиК в Шумен и Добрич. От енергийната компания съобщиха, че разчитат на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ангажимента да покрие в срок дълга на двете дружества чрез "Български ВиК холдинг".

Решението за създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лeва.

Спират поетапно тока на обекти на ВиК в Шумен и Добрич

Спират поетапно тока на обекти на ВиК в Шумен и Добрич

Няма да бъдат засегнати водоподаващите съоръжения