48 бежанци, разпределени от ситуационния център към външното ни министерство, са пристигнали в Благоевградска област, съобщи БНР. Те са били настанени в два частни хотела в Сандански и в общинския хотел към спортната база в Гоце Делчев.

27 жени и деца от района на Одеса пристигнаха следобед в Сандански.

Кметът Атанас Стоянов пое ангажимент да им предостави всичко необходимо като храна и здравна грижа, тъй като част от децата са много малки.

"В разговор с тях се оказа, че някои имат нужда от такава помощ, така че сме насреща. Да се постараем наистина те да се почувстват като у дома си в Сандански и съответно да намерим работа за тези, които желаят"., каза той.

Украинските бежанци у нас да могат да задействат процедурата за статут и в Бургас и във Варна

Украинските бежанци у нас да могат да задействат процедурата за статут и в Бургас и във Варна

Да получават медицинска информация и подкрепа от доброволци

Късно снощи първата група бежанци е пристигнала и в Гоце Делчев. 12 деца и техните майки са настанени в хотела на общинската спортна зала. Има кухненско оборудване, осигурена е храна.

Тази вечер или утре сутринта се очакват още 20 бежанци.

В различни градове на България хората се организираха да помогнат на украинските бежанци в страната ни. Правителството откри електронен портал за напускащите Украйна. От БЧК откриха дарителска сметка в лева, както и събират дарения от дрехи, обувки.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) предложи предоставяне на автоматична временна закрила за период до три години на хора, бягащи от войната в Украйна, включително разрешение за пребиваване и достъп до пазара на труда и до социални помощи, предава Ройтерс.

Членовете на Европейския съюз Полша, Румъния, Словакия и Унгария имат сухопътни граници с Украйна и Комисията заяви, че повече от 650 000 души са преминали в тези страни, след като Украйна беше нападната от Русия на 24 февруари.

България в помощ на украинските бежанци

България в помощ на украинските бежанци

Общини, неправителствени организации и граждани протягат ръка