Продължава борбата с пожарите в страната.

Няколко пожара горят в Хасковска област. Вчера заради бушуващите огнени стихии е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград, съобщи Нова телевизия.

Един от основните проблеми пред огнеборците е силният вятър, а прогнозите са той да не утихне и днес. Вчера в региона се запалиха четири къщи в село Вълче поле. Пожар възникна и край жп линията между Харманли и Свиленград.

БНТ информира, че пожарите в областта не са локализирани, като при тях няма пострадали хора. В гасенето им са се включили и противопожарни екипи от други региони, които дават дежурства в Хасково, Димитровград и Свиленград. Според комисар Николай Вълчев, цитиран от националната телевизия, остават два големи пожара - Белица-Бисер-Любимец и Изворово-Йерусалимово-Доситеево. Очаква се ветровит и горещ ден и ситуацията ще е тежка, коментира комисар Вълчев. Земеделските стопани помагат на пожарникарите с техника.

По думите на областния управител на Хасково Минко Ангелов, снощи след 21.00 часа е повикана техника от мини "Марица - Изток", която се включи сутринта в гасенето на пожарите. Няма опасност за населението, както и засегнати имоти.

По данни на кмета на Любимец Анастас Анастасов пожарът във Вълче поле е причинен от жена, която е чистила огнище и е изхвърлила горещи въглени. Силният вятър е разпалил бързо огъня. Повредени са две къщи и три-четири селскостопански постройки, в които не живеят хора. Нещата са овладени, опасност за хората в селото няма, уверява Анастасов.

Мъж загина при пожар във вилна зона "Росенец", къщи изгоряха в старозагорско
Обновена

Мъж загина при пожар във вилна зона "Росенец", къщи изгоряха в старозагорско

Продължава да бушува и огнената стихия край Панагюрище

По информация на БНР все още не е овладян и пожарът край панагюрското село Елшица. До късно снощи хеликоптер на авиобаза "Крумово" е обливал с вода огнищата, разпалени от силния вятър.

Над 70 пожарникари, горски служители и доброволци са дежурили на място през цялата нощ.

Тази сутрин се очаква в гасенето да се включи отново военен хеликоптер.

По-сериозно е положението във северния фронт на пожара, където има няколко активни огнища. Силният вятър затрудни работата на пожарникарите, които заедно с доброволци от цялата страна трето денонощие се борят с огнената стихия.

Очаква се днес пожарът да бъде потушен.

Припомняме, че заради огнената стихия в община Панагюрище беше е обявено частично бедствено положение. Вчера пожар във вилна зона "Росенец" край Бургас взе жертва, а друг изпепели няколко къщи в старозагорското село Пъстрово.

Малко по-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и Сухопътните войски продължават да оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области на страната. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза - Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик.

Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от 38-ми механизиран батальон от състава на Втора Тунджанска бригада - Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово. Ръководител на формированието е капитан Герасим Златинов. Военнослужещите действат на основание искане на областния управител на област Стара Загора и по заповед на командира на Сухопътните войски.

Според БНТ огънят там е локализиран, като борбата с огнената стихия продължава по западните склонове около селото в посока Чирпан и се очаква днес тя да бъде овладяна около обед или най-късно следобед. Огънят е ограничен на площ от около 4 километра в горски масиви. В момента пожарникарите потушават няколко активни малки огнища.

В Област Хасково заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето. 

Два са критичните пожара - в Хасково и Ямбол
Обновена

Два са критичните пожара - в Хасково и Ямбол

Той призова през следващите дни да се преустанови дейността по полето