Двата критични пожара в страната остават тези в Хасково, край село Брягово, и в Ямболско. И двата пожара са обхванали около 1000 дка, голят млади борови гори.

Ситуацията е динамична, но не и критична. Никъде няма опасност за населени места, заяви комисар Николов на брифинг към 17 часа.

Сериозен риск е бурният ураганен вятър, особено това се отнася за Югоизточна България. Там не се и очакват валежи преди събота. В Западна България на места дори вече вали.

Огнеборците са потушавали 75 пожара на територията на цяла България днес, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов.

450 служители на дирекцията работят в момента на пожарите в цялата страна. 42-ма полицаи, 100 горски служители, около 50 доброволци и 150 единици с техника помагат за гасенето. По думите му пожарите в Хасковско и край Пъстрово в Старозагорско са вече под контрол. 

Мъж загина при пожар във вилна зона "Росенец", къщи изгоряха в старозагорско
Обновена

Мъж загина при пожар във вилна зона "Росенец", къщи изгоряха в старозагорско

Продължава да бушува и огнената стихия край Панагюрище

Николов не очаква да бъде затворена автомагистрала "Марица" заради задимяване.

По думите му има притеснения има за разрастването на пожар край Црънча в Пазарджишко. Там е изпратен един хеликоптер. Няма опасност за населението.

При пожар в къща в село в Шуменско има пострадала жена, допълни Николов. 

Пожар гори на метри от жилищни сгради в Несебър
Обновена

Пожар гори на метри от жилищни сгради в Несебър

Три къщи пък изгоряха в Карнобатско

Като причина за многобройните пожари Николов назова комбинация от сухото време, силният вятър и човешката небрежност. И призова през следващите дни да се преустанови дейността по полето.

"Най-малката искра е потенциална опасност за населените места. Към момента няма застрашени населени места."

Главен комисар Николай Николов през деня участва в проверката на министрите на регионалното развитие и на транспорта на газовата връзка с Гърция в участъка край Стара Загора. 

Обявиха частично бедствено положение в старозагорското село Пъстрово

Обявиха частично бедствено положение в старозагорското село Пъстрово

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Делян Иванов

В 17 часа вече в София комисар Николов обясни пожарната обстановка в страната.

Ситуацията е динамична, но не и критична. Няма пострадали хора. Никъде няма опасност за населените места. По думите му два са критичните пожари - в Хасково, в пловдивското Брягово. Горят 1000 дка в Ямболско, горят млади борови гори.

Към момента са ангажирани 450 пожарникари със 117 автомобила. В гасенето участват и полицаи, горски служители и доброволци. Включени са и формирования на Министерството на отбраната (МО) с вертолети.

Сериозен риск е бурният ураганен вятър. Особено това се отнася за Югоизточна България. Там не се и очакват валежи преди събота. Сериозен риск като добавим нашата човешка дейност.

По думите му в Западна България на отделни места вали дъжд, над Пазарджик има отделни превалявания, "малко е но пак е нещо. В Североизточна България не се очакват валежи", каза той.

Запитан за логистичното осигуряване на пожарната, комисар Николов обясни, че се планират инвестиции на нова техника. "Ще имаме възможст да подобрим битовите им условия. Никога няма да чуете, че всичко е ОК, достатъчно хора, и техника - нашата задача е да подобряваме условията и личните предпазни средства за опазване на живота. Имаше шест нови центъра, сега са седем учебни центъра за подготовка на пожарникарите", каза комисар Николов.

По думите му доброволческата дейност е голямо богатство - пожарната разчита на съдействие на над 3000 доброволци. "В пазарджишко доброволците имаха дори и автомобил, бяха подготвени. Почти 70 пожарни автомобила са на доброволците", каза Николов.

Свлачище затрупа заведение на плажа в Балчик
Обновена

Свлачище затрупа заведение на плажа в Балчик

Мъж и жена са били затрупани

Запитан за свлачището между Балчик и Албена, той отговори, че това е стар проблем. "За това свлачище от десетки години говорим за него. Там трябва да похваля усилията на полиция и на пожарна, спасили два човешки живота. Жената бе тежко затрупана, те са в стабилно здравословно състояние. Често там се случват подобни инциденти", каза Николов.

По думите му спазването на ограниченията в опасните зони е отговорност на местните власти - има забранителни, указателни табели, но допускаме подобни грешки, водени от убеждението, че на нас няма да се случи. Нашата главна дирекция има много добре подготвени хора, допълни комисар Николай Николов.