Превозвачите в Пловдив обвиниха общината в неизпълнение на договора от 2018-та година. Според тях секторът е недофинансиран и това понижава качеството на услугата, съобщи БНТ.

Уверението на екипа на община Пловдив и превозвачите е, че вторият по-големина град в страната няма да остане без градски транспорт. Но проблемите в сектора са изключително много.

Проблемът към момента се пренасочи към общинския съвет, но той е от дълги години. Недофинансирането ни на километър се равнява между 40 и 50 ст. за отделните фирми и за съжаление това рязко влошава финансовото ни състояние и води до влошаване на качеството на самата услуга, обяснява един от превозвачите.

По думите му това налага бързи и спешни мерки, за да излезем от тази ситуация.

Пловдив напът да остане без градски транспорт

Пловдив напът да остане без градски транспорт

Обслужващите фирми са пред фалит

Действително проблемите са сериозни и натрупани през годините. Но всичко, което е поето от общината като ангажимент, е изпълнено. В Пловдив цените на превозните документи не са повишавани от 10 години. Но ние вървим към въвеждане на електронно-билетна система и ще стимулираме закупуването на електронни карти, заяви Тодор Чонов - зам.-кмет по транспорт в община Пловдив.

Припомняме, че през юли фирмите, които обслужват линиите на градския транспорт в Пловдив, алармираха, че са пред фалит.