Столичната община е напът да отбележи още една нулева година в борбата с мръсния въздух. Това заявява лидерът на БСП-София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС по повод прогнозата за два поредни дни с тройно превишаване на нивата на фините прахови частици в столицата.

Той подчертава, че фините прахови частици допринасят за дифузното разпространение на коронавируса, а освен това мръсният въздух повишава риска от развиването на респираторни заболявания, каквито предизвиква този вирус.

По негови думи борбата със замърсяването на въздуха се осъществява чрез превенция, измервания и прогнози, хигиена и стимулиране на ползването на градски транспорт.

Паргов е категоричен, че Столичната община е напът да отбележи още една нулева година от реализацията на проекта за подмяна на битовите уреди на твърдо гориво с екологична алтернатива.

София се нарежда на 15-о място в света по мръсен въздух днес

София се нарежда на 15-о място в света по мръсен въздух днес

В първите 15 преди София по замърсяване са и Сараево в Босна и т.н.

Според него разположените на територията на общината 22 сензорни станции за ФПЧ10, азотен диоксид, озон, въглеродeн диоксид и серен диоксид не отговарят на изискванията за качество на данните съгласно европейското и национално законодателство. Той изтъква, че информацията от тях не може да бъде ползвана за вземане на адекватни управленски решения

Паргов пита и дали петте лицензирани станции на Изпълнителната агенция по околната среда за контрол на въздуха умишлено ползват занижени данни, за да се отлагат въвеждането на "зелен билет".

За него е притеснителен и фактът, че улиците в София не се мият интензивно.

Лидерът на БСП-София недоумява какво още трябва да се случи, че кметът и общинската администрация да започнат отговорно да се грижат за здравето на столичани.

"Какво още трябва да стане, за да излязат от тази летаргия? Това, че София е на 13 място в света по замърсяване на въздуха, не е ли достатъчно стряскащо?", запита той.

Два дни с безплатни буферни паркинги към метрото в София

Два дни с безплатни буферни паркинги към метрото в София

Заради очаквания за мръсен въздух