Над 24 часа продължава гасенето на пожара на територията на Национален парк Централен Балкан над махала Нешковци, Троянско, който избухна около 12.00 часа вчера.

От екоминистерството съобщиха, че пожарът е обхванал площ около 550-600 декара. Горят шума, сухи клони, сухи дънери и дървета. Фронтът на пожара е в посока югозапад.

Поради силния вятър вчера пожарът се е разраснал бързо и е навлязъл на територията на резерват Стенето. При свечеряване силата на пожара е намаляла, но проблем представляват сухите дънери, които при горенето се счупват и се търкалят по склона, като запалват нови площи.

Характерът на терена не позволява достъп на коли до огнищата на пожара, на мястото няма и мобилна връзка. В гасенето участват началникът охрана и контрол и 25 служители на парка.

Огънят слиза надолу от билото вследствие на умерено силния вятър. Служители от парковия участък в Троян съвместно с община Черни Осъм и Държавното Горско стопанство в града сформират противопожарни групи, които да се включат в гасенето.

В същото време продължава гасенето и на други два пожара в Асеновградско, също пламнали вчера на обяд. Огнеборци, лесничеи, миньори и доброволци гасят с подръчни средства пожара в района на Джурково, край Лъки, Асеновград. Пожарът в гористата местност обхвана непроходим терен, който е недостъпен за всякаква техника. Това е и причината на мястото да има само един противопожарен автомобил.

От Пожарната служба в Пловдив поясниха, че причината за пожара е скъсан електропровод.

По първоначални данни изгорели са около 60 декара смесена гора. На този етап няма да се водят разговори с военните за използване на хеликоптери за гасене на пожара, който е обграден и няма опасност пламъците да се разпрострат.

20 огнеборци и лесничеи пък гасят пожара в местността Добралък, отново край Асеновград. Горят треви в широколистна гора. На място са два противопожарни и два специализирани автомобила на горското стопанство.

Причините за избухване на огъня все още не са изяснени.