Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната. Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Въпреки че премиерът Кирил Петков проведе 3-часова среща с превозвачите вчера, на която бе възстановен диалога между двете страни, протестът за днес остана.

Спаси София: Протестът на шофьорите в София е организиран от ГЕРБ

Спаси София: Протестът на шофьорите в София е организиран от ГЕРБ

Искат закриване на ЦГМ и обединяване на разпокъсаните общински предприятия

Основна бе демонстрацията в столицата днес на служителите на столичния градски транспорт, които блокираха три възлови кръстовище тази сутрин - пл. "Лъвов мост", пл. "Сточна гара" и кръстовището при Петте кьошета.

Протестиращите се оправиха в три лъча към сградата на министерството на финансите (МФ), а после и към Министерския съвет.

Стачката е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!". Така и обаче не могат да обяснят защо протест за заплати е пред сградата на Министерския съвет, а не пред Столична община, която е стопанинът на предприятието.

Протести имаше и в редица градове на страната, организирани от превозвачески организации. Това е трети техен протест в последните седмици.

Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Във Варна товарни автомобили протестираха на всички входни пунктове на града.

В области градове като Ямбол и Хасково е спряно движението на колите по вътрешните линии - общинска, областна и републиканска транспортни схеми. Обявеният краен час за протеста е 17 ч.

В Смолян обаче движението не е спряно, а няма да ги има само определени линии. Същото е намерението в Кюстендил и в Дупница. В Кюстендил няма кой да организира превозвачите, за да протестират. 

Превозвачите в Кюстендил не протестират, заради липса на сдружение, което да ги организира, информира общественото радио. Фирмите за автобусни превози пък са и пред сключване на нови договори с Общината, което трябва да стане до края на месеца.

От месеци в автобусния бранш в Кюстендил има напрежение заради новата транспортна схема на града и отдаването на шест от линиите на концесия. Имаше и съдебни дела, спечелени от Общината. Сега върви процедура по сключване на нови договори.

Два часа протестираха превозвачи в Дупница на главен път Е-79 на изхода на града за София, в една от лентите. Те не са затваряли пътища или кръстовища. След това направиха обиколка по централната част на града.

Дъждът не охлади протестния устрем на столичния транспорт

Дъждът не охлади протестния устрем на столичния транспорт

Протестиращите готвят нови демонстрации и блокиране на кръстовища

Протестират и товарни превозвачи на магистрала "Марица", близо до Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево".

Крайната дясна лента и на бул. "Асеновградско шосе" при входа за Пловдив също е запълнена от тежкотоварни автомобили. В Пловдив движението на автомобили и автобуси от междуградския транспорт не е спряно и се извършва безпрепятствено.

Протестиращите носят трибагреници и плакати с надпис "Национален протест".

В знак на протест са спрени до 17:00 часа автобусите към Пловдив, София и линиите към околните села, заявиха от най-големия автобусен превозвач в областта - "Рожен експрес".

В Ловешка област автошествието с тежкотоварни камиони и леки автомобили тръгна от индустриалната зона на Ловеч, премина през града, и стигна до п.в. "Абланица", като движението по пътя Ловеч-Троян беше затруднено.

Организаторите имат намерение да блокират и движението по първокласния път София-Варна, в района на п. в. "Абланица".

Превозвачите от Пазарджик, включително "Тролейбусен транспорт Пазарджик" АД и "Хебър Бус" АД, които обслужват вътрешноградския транспорт, ще се включат в националния протест на превозвачите за четири часа.

По информация на БНР полицаите не позволиха протестиращите да блокират с камиони пътя преди граничния пункт "Кулата".

Превозвачи направиха жива верига и се заканиха идния понеделник да обявят гражданско неподчинение, като поискаха незабавна оставка на правителството.

Камиони и автобуси пристигнаха на граничния пункт с Гърция в 10 часа. Към тях се присъединиха представители на бизнеса от Петрич и Сандански, както и граждански организации.

Хората настояха да бъдат взети спешни мерки срещу ценовата и суровинната криза, насочени към всички българи, а не към отделни сектори.

Те смятат, че сега се работи на парче, а са нужни навсякъде мащабни мерки.

"Аз се чудя в момента дали да заредя природен газ на въпросните камиони или дали да плащам лизинга, или да плащам заплати, да плащам данъци, да плащам осигуровки. Всичко е вързано", заяви един от протестиращите.

Хората искаха да блокират пътя, но полицаите не разрешиха да бъде преграден пътя преди зоната за граничен контрол на "Кулата", което принуди протестиращите да направят жива верига.

Организаторите на протеста призоваха за гражданско неподчинение и оставки.

"Не ни дават да затваряме, началниците записват номерата, след това знаете какво следва - проверки", казаха протестиращи.

Според тях в последния момент се е получила заповед да не се допуска блокиране абсолютно никъде. "Ако това правителство продължи с подобни респективни мерки, в понеделник ще бъде смазано. Ние ще извадим абсолютно целия резерв на Българската армия. След като действат така, от понеделник ще преминем към гражданско неподчинение. Това правителство е вредно, оставка моментално, на секундата", заявяват протестиращи.