Поради честванията на 123 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България, от община Пловдив съобщиха, че има промени в маршрутите на линиите от градския транспорт. Те ще важат от 18.30 ч. до 21.30 ч.

Център на тържествата е Пловдив, където на този ден през 1885 година войски начело с Данаил Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в Пловдив, завземат конака и арестуват губернатора Гаврил Кръстевич.

Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Официалните прояви днес, посветени на годишнината и на деня на Пловдив започнаха сутринта с тържествен молебен в катедралния храм Света Богородица, който беше отслужен от пловдивския митрополит Николай.

Празникът ще завършат с тържествена заря проверка на площад Съединение. За първи път на церемонията ще присъстват президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Малко преди зарята тримата държавни мъже ще посетят откриването на изложбата „Семейството на Христо Ботев в българската история след Освобождението". Експозицията е представена в Историческия музей.

По традиция възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. организират патриотите от комитет „Родолюбие". Членовете му ще пресъздадат Съединението на Джумаята в центъра на Пловдив.

Традиционният маратон от град Съединение до Пловдив и концертни прояви са включени в програмата на празниците за Съединението и деня на Пловдив.