Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората. Това е недопустимо, заяви в Хасково президентът Румен Радев, коментирайки проблема с водата с повишено съдържание на уран.

Според Радев ситуацията напомня за синдрома "Чернобил", съобщават от "Дондуков 2". Случващото се сякаш е негово повторение. 

Радев припомни, че за проблема се е знаело още септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега, защото информацията е укривана.

Президентът направи коментара си след срещата с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов.

Той определи като адекватни и своевременни действията на служебното правителство във връзка с проблема с питейната вода в Хасково.

Няма риск за здравето на хасковлии, успокоява Семерджиев
Обновена

Няма риск за здравето на хасковлии, успокоява Семерджиев

Йончева посочи виновниците Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов

Румен Радев подчерта, че местната власт, с подкрепата на държавата, полага максимални усилия проблемът да бъде разрешен. Той е получил уверение от областния управител и кмета, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората.

Всички имат надежда да не се стигне до воден режим в града.

Няма уран в последните проби на водата в Хасково

Няма уран в последните проби на водата в Хасково

Препоръчват на велинградчани да не пият и готвят с вода от чешмата

Президентът бе помолен да коментира работата на служебното правителство. В тази връзка той даде висока оценка за организацията и провеждането на открити, честни и справедливи избори, както и на работата по подготовката на председателството на Съвета на ЕС, която се движи по график.

Румен Радев обяви, че следващата седмица започват консултациите с парламентарно представените партии. В понеделник ще са срещите с Обединените патриоти, ДПС и "Воля".