С нови 68 жилища ще бъде разширен бежанският лагер в Харманли, съобщава кореспондентката на БНР, позовавайки се на информация от обявените от Агенцията за бежанците обществени поръчки.

До декември тази година е срокът по споразумението с Европейския съюз.

400 души ще могат да се настанят в новите помещения. С разширението в лагера в Харманли ще могат да живеят около 3000 бежанци.

1,6 млн. лева са предвидени за изграждането на фургонния лагер. Ще има контейнер за охраната, система за видеонаблюдение и ВиК-система.

Предвижда се да бъде изградено и собствено водозахранване. 875 000 лева са предвидени за прекарване на парно отопление.

Близо 5 пъти са се увеличили през последните седмици настанените в лагера в Харманли. През юни броят им е бил 200 души, а към момента са станали около 1000. Увеличението на мигрантите поражда притеснения у местните жители. Те не искат лагерът да бъде разширяван. Освен това настояват за по-строг режим в бежанския лагер и въвеждането на вечерен час. Местните искат на мигрантите да се забрани и да носят оръжие.

Жителите на Харманли ще изразят недоволството си на протест, организиран от ВМРО на 4 септември. Той ще бъде воден от евродепутата Ангел Джамбазки.