Спаси София алармира за сериозен проблем, свързан с ротондата "Св. Георги" в столицата. Организацията посочват, че въпреки че е най-старата запазена сграда в София, цялата зона около нея е в окаяно състояние. Според Борис Бонев не се полагат достатъчно усилия да се опази сградата.

От Спаси София са притеснени за състоянието на обекта, чиито археологическите останки се разрушават, а заобикалящата го среда е оставена без поддръжка, облагородяване и стандартизиране на всичко около него. Арх. Иван Караджов посочва, че Ротондата представлява изключително ценна археология, която трябва да бъде съхранена за идните поколения.

Проблемите са множество, но основните са свързани с придвижването около Ротондата, заради паркираните автомобили, пешеходната настилка е разрушена, като в определени участъци е пропаднала и опасна. Неприветливият вид на заобикалящите я сгради, които се обитават от едни от най-важните институции в страната, също допринася за това ротонда "Св. Георги" да не е сред желаните туристически дестинация в столицата, подчертават от Спаси София.

Лидерът на организацията Борис Бонев настоява да се изготви авариен план за опазване на археологическите разкопки, както и избуялата растителност да бъде почистена. По думите му е важно и да бъде изготвен и ландшафтен проект, който да се погрижи за цялостното оформление на мястото и всичко да бъде реновирано и стандартизирано по задание.

Ротондата „Св. Георги” се руши, нужни са средства за реставрация

Ротондата „Св. Георги” се руши, нужни са средства за реставрация

DMS ROTONDA на номер 17 777