Приливната вълна по река Русенски Лом скъса защитните диги при русенските квартали Долапите и Средна кула, съобщава БТА, позовавайки се на общинската администрация в Русе.

Пряко поразена е естакадата на портален кран на Русенска корабостроителница, която се е сринала тази сутрин в реката, прекъсвайки връзката за въглероден двуокис и сгъстен въздух на единия от цеховете.

До преминаване на вълната процесът на ерозия в устието на река Русенски Лом продължава. Община Русе и Русенска корабостроителница са организирали денонощно наблюдение в този участък.

Част от зеленчуковите градини в село Басарбово и в Средна Кула са под вода. Наводнени са земеделски земи, приземни етажи на къщите в централната част на Басарбово и площадките на фирмите "Скални материали", автосервиз "Даскалов", мелницата в селото, Басарбовският манастир и др. Реката е започнала да срутва бреговете.
Поради големия разлив при село Красен приливната вълна е по-продължителна и в момента оттичането на водата продължава. Въпреки многото разливи, населението е било своевременно предупредено и няма засегнати хора и животни.

През територията на град Русе реката се движи спокойно, речното корито е почистено. Проблеми има при устието на реката, където поради ниското ниво на река Дунав водата, която се излива от Русенски Лом, придобива разрушителна сила.

Кметът на Русе Божидар Йотов по обяд бе на обиколка със самолет из засегнатите от наводнението райони.