Със 100 по-малко са превишенията на фини прахови частици във въздуха на София, отчетени от измервателните станции на Изпълнителната агенция по околна среда през първите три месеца на 2018 г., спрямо първото тримесечие на 2017 г. Освен количествено, намалението е и качествено, като отчетените средни концентрации за тримесечието варират в диапазона между 30 и 53 µg/m3, докато година по-рано са в диапазона 52-77 µg/m3.

"Намаляването на броя на среднодневните превишения и на самите средни концентрации на фините прахови частици е резултат от комплексните мерки, които общината заедно с гражданите предприема за подобряване качеството на въздуха. Тенденцията за намаляване е трайна и очакванията ни са тя да се запази. Вярвам, че все по-ясно се осъзнава, че всички участваме във формирането на качеството на въздуха и че от всички нас зависи какъв точно въздух ще дишаме", коментира зам.-кметът по околна среда Йоана Христова.

Институции и НПО се съгласиха, че въздухът у нас е мръсен

Институции и НПО се съгласиха, че въздухът у нас е мръсен

18 000 у нас умират заради мръсния въздух

"Дали ще слезем от автомобила си и ще се качим в градския транспорт, дали ще оставим колата си да пуши или ще я приведем в изправност, дали ще изхвърляме по график едрогабаритните отпадъци или не, дали ще паркираме в зелените площи или не, дали ще изберем екологично отопление или не - това са ежедневни малки избори, които всеки от нас прави според възможностите си", обяснява тя.

Тя добави, че през последната година Столична община изпълнява комплекс от над 100 заложени мерки от Актуализираната програма за подобряване на качеството на въздуха в София до 2020 г. Една от тях е и приетият през януари от Столичният общински съвет Механизъм с действия при превишения на фини прахови частици.

Общината в София на загуба от 18 000 лв. от зеления билет

Общината в София на загуба от 18 000 лв. от зеления билет

Столицата без ясна визия за борба със смога

За пръв път тази зима е въведен "зелен билет" за градски транспорт. Еднодневната "зелена" карта за цялата мрежа на градския транспорт струва 1 лев и влиза в сила при стойности на фините прахови частици над 200 µg/m3 поне два последователни дни на две градски автоматични станции или на 4 градски автоматични станции в един ден. Тези условия са на лице на 28 януари, когато гражданите, закупили подобни билети са 30 000, коментират от Столична община.

През първите три месеца на тази година общината е възложила измиване на улици и булеварди 33 пъти, а общата площ на измитите пътни платна е 3 177 дка.

Всички станции в столицата са отчитали замърсен въздух

Всички станции в столицата са отчитали замърсен въздух

В периода 2015-2017 г. всеки пункт е отчел завишени нива на ФПЧ

Междувременно Столична община стартира кампания за насърчаване на алтернативното на личните автомобили придвижване в градска среда - включително с градски транспорт, колело или пеша.

Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт, докато София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек.

Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда

Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда

"Група за чист въздух" организира кампания за събиране на пари