18-годишният Тодор Йорданов от Враца бе погребан днес, предава кореспондентката на БНР от региона. Последно сбогом с момчето си взеха десетки негови съученици, роднини и приятели.

Припомняме, ученикът почина след побой в центъра на Враца миналия вторник след спор на пътя. Братята Иван и Десислав Дамянови са обвинени за побоя над Тодор. Те се намират под домашен арест, като мярката се протестира и от прокуратурата, и защитата. Обвинението настоява братята да бъдат задържани под стража, защото се разследват за умишлено убийство по хулигански подбуди.

Тодор бе погребан във врачанския квартал „Кулата”, където е родният му дом.

Присъстващите на погребението смятат, че проблемите първо трябва да се решават с човешка приказка и да е избягва насилието. По мнението им, стигне ли се до насилие, хората спират да мислят, а това не водело до нищо добро.

Местният свещеник отец Ириней призова управляващите да въведат вероучение като мярка срещу агресията. Според него тогава народът ще стане по-друг.

Учителката по история на Тодор Ива Спасова сподели, че децата все още са в шок и много трудно преживяват случилото се. Тя заяви, че те трябва да разберат, че има надежда да живеят в по-сигурен и по-спокоен свят.

От своя страна директорът на училището на Тодор Димитър Марков заяви, че всички трябва да се обединят и разберат, че децата са приоритет. Той е категоричен, че бъдещето на България от празни думи това трябва да се превърне във висша цел. Според него това е възможно, когато институциите работят в синхрон, професионално и със сърце.