От днес, 5 октомври, започва ремонтът на първите километри от автомагистрала "Тракия" в платното за Бургас.

Отсечката е известна от години с ограничената до 90 км. скорост заради неравностите, които се появиха малко след изграждането й, а и с тежките катастрофи с жертви, които станаха в последните години именно там. В последната година беше и почти невъзможно да се шофира както в дясната, така и в скоростната лента.

ТИР помете в насрещното на АМ "Тракия" три коли

ТИР помете в насрещното на АМ "Тракия" три коли

Пет жертви по първоначална информация

Това ще е ремонтът на първите 12 км от общо 52 км, които ще бъдат обновени поетапно. Участъкът, който ще се ремонтира, е от 156-ти км, след пътен възел "Белозем", до 168-ми км преди пътен възел "Оризово".

Трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за София, като скоростта на движение ще е до 70 км/ч. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация, предупреждават от АПИ.

Днес ще се постави необходимата сигнализация и пътни знаци на временната организация на движение, а от утре ще започне същинската строителна работа.

Заради ремонтните работи ще бъде затворена връзката на пътен възел "Плодовитово" от АМ "Тракия" в платното за Бургас към третокласния път III-666 Оризово - Плодовитово - Първомай. Пътуващите за Първомай могат да слязат от магистрала "Тракия" при Чирпан и да се върнат обратно към Плодовитово и Първомай по второкласния път II-66.

Дейностите в 12-километровата отсечка включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка, подобряване на отводняването, полагане на нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Ремонтът ще се изпълнява от дружеството "Автомагистрали", с което Агенция "Пътна инфраструктура" има договор по ЗОП за поддържане на автомагистрала "Тракия".

В понеделник започва ремонтът на „Тракия“ между Оризово и Стара Загора

В понеделник започва ремонтът на „Тракия“ между Оризово и Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи края на октомври, началото на ноември

Предвижда се ремонтът на 12-те км да приключи в края на октомври - началото на ноември. Ако времето позволи, след това строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия участък от Оризово до Стара Загора. Когато завърши ремонтът на платното за Бургас, през следващата година ще се ремонтира и платното за столицата.