Две аварии на главния водопровод станаха причина 30 часа Шумен да е без вода. Въпреки че те бяха отстранени още вчера, вода от чешмите не е потекла.

Дежурният диспечер във ВиК-Шумен съобщи, че заради проблемът е била изпразнена цялата градска система.

"Пълненето й продължава и в момента, но водоподаването не е възстановено, тъй като нямаме необходимия дебит, за да се премахне въздуха от системата. Работата продължава, но не можем да се ангажираме със срокове за пускането на водата", допълни още дежурният диспечер, цитиран от Радио Шумен.

Липсата на вода изнерви жителите на града, защото по няколко пъти и с часове чакаха с туби и бутилки пред изворните чешми.

"Трети път се нареждам днес за вода, нито чинии мога да си измия, нито да изпера. Ето на лекар трябва да ходя, трябва да се окъпем - с какво? С дамаджанки", питат се хората.

От ВиК обясниха, че главният водопровод е с три пъти по-малък дебит от магистралния. Причината е, че през 2005 г. той е бил прекъснат от свлачище и още не е възстановен. Едва преди десетина дни Министерството на регионалното развитие е отпуснало 1 000 000 лева за ремонта.

"На практика подаваме 60% по-малко вода, отколкото в нормална ситуация и понеже има много въздух в мрежата, става бавно. И тъй като водата, която подаваме, е малко, не могат да се натоварят оптимално помпените станции", уточни инж. Светлозар Дамянов - управител на ВиК, цитиран от БНТ.

Водата спря без предупреждение и резервите на детските градини и ясли са на изчерпване. От ВиК уверяват, че най-късно до полунощ в по-високите части на града ще има вода.