Докато в столичния район "Младост 4" подготвят протест срещу поредно застрояване на градинка, а бившият районен кмет на същия район Десислава Иванчева публично иска оставката на настоящия кмет на София Йорданка Фандъкова, собственик от "Младост 1" се оплака, че е пуснал жалба в полицията и в прокуратурата за прерязана ограда.

Собственикът на компанията "Джи Ти Строй" ЕООД с управител Гергана Симова се оплаква за проява на вандализъм заради прерязана оградна мрежа в имот си в кв. "Младост 1" в София. Площта се намира на кръстовището на бул.Йерусалим с бул. "Андрей Сахаров" (пред блок 73). 

Иванчева пита Фандъкова кой саботира опазването на градинките

Иванчева пита Фандъкова кой саботира опазването на градинките

Пита и за евентуална оставка на главния архитект на София

"На 01.07.2019 г. установяваме извършени посегателства към собствеността ни, дори нещо повече - проява на вандализъм и заплахи за саморазправа. Съборени са метални колове, прерязана е оградната мрежа, скъсани и захвърлени на земята са обозначителните табели. В имота умишлено са хвърляни битови отпадъци и боклуци, по оградата са закачени найлонови торбички екскременти", пише в жалбата.

Според собственика на мястото изниква бунище, вместо да се запази зелената площ.

В съобщението собственикът на земята пише, че не са против недоволството на жителите в района.

"До момента обаче няма предложения от другата страна - Столична община и кмета Йорданка Фандъкова дали имотът ще бъде частично използван за реализиране на уличната инфраструктура или още остане в границите на действащата регулация", заяви Гергана Симова.

Според нея, сега е време Столична община да отговори на исканията на живущите.

Фандъкова иска оставката на главния архитект на "Младост"

Фандъкова иска оставката на главния архитект на "Младост"

Разрешил строежа на 12-етажния хотел пред блок 401

"Столичният общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова под политически натиск и предстоящите местни избори, спря миналата седмица частичното изменение, с което се обособяваше продължението на бул. "Йерусалим" и неговото свързване с бул. "Сахаров" и обособяване на нова регулация на съществуващия имот. Преди Фандъкова да спре строителството, на площта се предвиждаше изграждането на търговска сграда и нова улица, която да облекчи трафика от бул. "Андрей Сахаров" и бул. "Йерусалим", пишат от компанията. 

Протест в "Младост" срещу строеж на 12-етажен хотел

Протест в "Младост" срещу строеж на 12-етажен хотел

Чистотата и правото на нормален живот ще се нарушат

Според собственика Гергана Симова в събота е постигнато съгласие с протестиращите да поискат решение на проблема от кмета Йорданка Фандъкова.

Вече 10 години Столична община се опитва да реализира свързване на бул. "Йерусалим" с бул "Андрей Сахаров" в кв. "Младост 1", наложено поради неудачната реализация на метрото и блокирането на съществуващото кръстовище, съпътствано от образуването на транспортни "тапи", пише собственикът на имота.

Според Симова има опита да се представи наложеното от Столична община решение за новата улична регулация като инициатива на "Джи Ти-Строй" ЕООД. От компанията предупреждават, че има безкруполен опит да бъдат противопоставени на гражданите, живущи в блок 73 с неверни твърдения, че от имот за озеленяване, техният парцел щял да бъде застроен

Петър Кърджилов сигурен, че е законният кмет на „Младост“

Петър Кърджилов сигурен, че е законният кмет на „Младост“

Той обаче не очаква, че ще го оставят да седне на кметския стол

"Ние бяхме настоятелно въвлечени в тази сага още през 2014 г., когато "ДЖИ ТИ - СТРОЙ" ЕООД закупи поземлен имот с идентификатор 68134.4082.5908. За този имот имаше издадено разрешение за строеж на търговска града, свързана с метрото. В последствие по инициатива на Столична община беше одобрен план за застрояване (ПЗ) и предложена нова улична регулация с Решение № 551/29.07.2009 г. на СОС, при което УПИ ІV и УПИ ХІ пред блок 73 са със свързано застрояване, съобразно зона "Жк", а не "за озеленяване", поясняват от компанията.

Собственикът пита какво озеленяване има нужда от спасяване, след като имотът им никога не е бил отреден за озеленяване.

От компанията твърдят, че голяма част от техния имот (476 кв.м.) подлежи на отнемане за булеварда, която е от лицевата страна на улицата.

"Приехме да съдействаме, като никога не сме допускали, че може по такъв груб и популистки начин да се нарушава законът в Република България, превръщайки тази инициатива в 5-годишна сага на неспазване на законоустановени срокове", пишат от компанията. 

Иванчева: Фандъкова лъже, а СОС дава земята в "Младост" на половин цена

Иванчева: Фандъкова лъже, а СОС дава земята в "Младост" на половин цена

Фандъкова наричала фалшивите си новини факти

Според собственика Столична община е приела през 2009 г. план за застрояване и улична регулация, опитвайки се да реши предизвикания транспортен проблем, а те твърдят, че търпят вреди вече 5 години.

"И към днешна дата стигнахме до патовата ситуация, с която да обясним, че сме потърпевши като протестиращите граждани", пишат от компанията-собственик на имота.